torsdag 3 augusti 2017

Trotsiga barn 6 år

Första barnet är otroligt följsamt (på gott och ont). Andra barnet har en starkare vilja. Visst kan jag väl känna igen att andra barnet har gått igenom något i 2-årsåldern och första barnet , som är år , känns som en liten tonåring emellanåt. Känns som om jag har en minitonåring hemma.


Det som gör mig frustrerad är när hon får sina utbrott.

Jag lever själv med henne. Från det ena till det andra så slår det över. Efter den lugna 5-årstiden kommer -årstiden som är betydligt stormigare. Det är som om barnet får en stark oro i både kroppen och i själen. Känslolivet åker berg- och dalbana.


Många får psykosomatiska symtom, ont i magen är till exempel mycket vanligt. Min son är nyss fyllda år och har (tror jag iallafall) hamnat i någon form av. Han bor varannan vecka hos respektive förälder.

Sedan han började förskolan har han blivit så trotsig. Han bråkar hela tiden med både mamma och pappa. Han vägrar att klä sig, äta när maten står på bordet eller gå på toaletten. För att kunna veta hur du ska bemöta - års trotsen eller ditt barns nya utvecklingsfas bör du veta varför ditt barn tänker och säger som det gör och vilken typ av utvecklingsfas han eller hon går igenom.


De explosiva barnen beskrivs ofta som trotsiga , manipulativa och uppmärksamhetskrävande. Men det handlar inte om det. Barn beter sig bra om de kan, säger Ross Greene, psykolog och forskare vid Harvard Medical School. Min dotter, också år ,tycker att väldigt mycket är oooorättvist just nu, fast det inte är det.


Hon kan få dubbelt så mycket saker som sin tre år yngre syster, och ändå är vi orättvisa. Verkar vara åldern, så här har hon inte varit innan. Hon är annars resonabel och så , men den här gnälligheten kommer fram ibland. Den sociala förändringen som tidigare kom i tonåren, kommer nu redan under de här åren.


Kroppsligt och känslomässigt är de fortfarande mer barn än tonåringar. De är i ett gränsland. Vid år brukar barnet gå in i en lugnare fas igen, efter den rastlösa -årsåldern.


Det är visserligen ofta full fart på 7-åringen: hoppa rep, cykla, åka skidor och skridsko, simma, springa.

Men barnet kan sitta stilla åtminstone korta stunder, behärskar sin kropp bättre och kan koordinera sina rörelser. Vet du att det ofta är så att man kan kräva mer av en 5-åring än en -åring? Anna Wahlgren bekräftar detta.


Varför har barn sexårstrots? Barn utvecklas ständigt och blir mer och mer kunniga och självständiga. Mognaden som kommer vid - års ålder för med sig en önskan om att bestämma mer själv, något man inte alltid kan. Tänk på att denna förändring inte bara är påfrestande för dig som förälder, utan även för barnet.


I en studie följde forskare barn i åldrarna 8–år i år för att se hur det gick för barnen senare i livet. Det visade sig att de barn som varit mest trotsiga var det som hade störst chans att bli framgångsrika senare i livet, i alla fall i fråga om inkomst och karriär. Efter att barn varit mer rastlösa och intensiva när de var omkring år blir det ofta lite lugnare vid års ålder. En del barn blir lite mer inåtvända och drömmande.


De kan också ha mer behov av att få vara för sig själva ibland. Och man kan faktiskt inte förbjuda ett barn att visa känslor bara för att man är ute. Barn mellan och år brukar ibland vilja vara uppe lite senare på kvällen, kanske ha ”kvällsmys” med vuxna eller äldre syskon.


Men många barn mellan och år är morgonpigga och vaknar tidigt oavsett när de gick och la sig. Om ditt barn vill, låt hen vara uppe lite senare vid enstaka tillfällen eller vid ledighet. Barnet klarar inte av att vara i trafiken själv. För det krävs mognad och erfarenhet som barnet inte har än på flera år. Ritar av verkligheten.


I den här åldern börjar barnet rita av verkligheten. Barn ritar för att det är kul men också för att bearbeta upplevelser, både sådant som är bra och sådant som är dåligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg