tisdag 22 augusti 2017

Barn som bråkar med andra barn

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter för barn och familj. Ser man på din 7-åring som en person med ansvar som en vuxen, då kan man reagera häftigt på hans sätt. Men eftersom han är ett barn , innebär det att vi vuxna ändå har ett stort ansvar för hur han beter sig.


Och ett barn som börjar slå andra barn har ofta, som jag ser det, en känsla av att vara maktlöst i någon mån. Att bråka är en naturlig del i utvecklingen.

Då prövar de att känna och visa känslor på olika sätt. Barn lär sig oftast när de leker, det är det vanligaste sättet för barn att vara tillsammans. Syskon lär sig av varandra. Metoden går ut på att undvika att konflikter uppstår – men inte genom att alltid låta barnet få som det vill. I stället försöker man förstå vad som orsak­ar konflikter, och hitta lösningar som fungerar både för barnet och de vuxna.


Hej, Jag vet inte hur jag ska börja, är så fruktansvärt arg på en situation där en mamma går och. För många barn är det vardag att ständigt bli utskälld och tillrättavisade av vuxna. Att barn bråkar med sina föräldrar är helt naturligt i sig, det är inte för att trotsa utan för att testa gränser och få sin vilja igenom.

Genom att lyssna på barnet tar föräldern kontroll över samtalet på ett mjukt men bestämt sätt som leder till mindre motstånd hos barnet. Boken grundar sig i metoden lågaffektivt bemötande som från början användes för att minska konflikter hos barn med diagnoser som ADHD. De andra barnen utesluter ofta den som bråkar , vilket försämrar barnets redan dåliga självbild. Pedagogen måste lyfta fram det som barnet är bra på och ge honom eller henne små förtroendeuppdrag. Alla barn har någon talang.


Det finns även barn som har diagnoser av olika slag, som följer sin egen utveckling och som beter sig på annat sätt än andra barn i deras ålder. Som avslutning vill jag påpeka att det är aldrig för sent att ändra sig, och barn följer med i förändringarna som föräldrar gör på sitt föräldraskap. Eftersom upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart är lika arg som ditt barn. I den här boken tar författarna avstamp i elva vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ att använda sig av när en konflikt seglar upp.


Om det finns andra barn i närheten så får man se till att säkra dem, säger Bo Hejlskov Elvén. Barn som bråkar , skriker och inte gör som de vuxna säger är svåra att hantera. I det här läget är det för sent att avleda. Och det kan vara en trygghet att veta att utbrottet går över.


Ingen orkar bråka mer än sju minuter om det inte finns någon som bråkar tillbaka. Vad som däremot inte är en myt är att bebisar påverkas av föräldrarelationen. Jag tänker att bebisar kanske påverkas mer än äldre barn.

Små barn kan ju inte skilja på den ilska som riktas mot dem själva och den som riktas mot den andra föräldern. De förstår inte vad de hårda orden handlar om utan känner bara av stämningen. Din son är bara år gammal och behöver uppenbarligen mer stöd av de vuxna omkring sig för att orka med.


Skolan är en miljö som ställer stora krav och en del barn , som din son, behöver stöd för att hitta rätt. Din son har berättat för dig att han blir arg och slår de andra barnen för att han blir retad. Tvååringen som vägrat låta den andra föräldern lägga, kan plötsligt deklarera att det hädanefter bara är hen som får läsa godnattsagan.


Det är heller inte alls säkert att den som stått för den primära tryggheten under den första tiden är den som det äldre barnet helst anförtror sig åt eller hämtar mest trygghet från. Låt oss vara tillsammans en stund. Detta frigör ofta tårar, vilket är den stress-hantering som behövs. Har inte varit här på länge men nu behöver jag er hjälp. Varje dag den här veckan när jag hämtat på dagis har förskolelärarna överfallit mig och berättat om saker min snart 5-åring gjort under dagen.


Följ med själv till skolan som h8him säger och kolla hur det verkar fungera. Det är jobbigt att ha barnet som slåss och bråkar och det är jobbigt för andra barn och föräldrar att ha ett bråkande och stökande barn. Ofta blir ju de barnen lite utanför, för ingen vill ju leka med någon som bär sig illa åt eller som är elak och.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg