måndag 7 augusti 2017

Barn ångest skola

Få bort din ångest i dag med ljudbok. Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! Du kan uppleva maktlöshet, skam eller oro.


Det första du kan göra för att hjälpa ditt barn eller tonåring är att skaffa dig kunskap, exempelvis genom att läsa böcker och artiklar om ångestsyndrom. Panikångest är när ångesten sätter sig i kroppen i form av panikattacker.

Men om oron påverkar vardagsliv och välmående negativt, så kan vuxna behöva kunskap för att hjälpa barnet att övervinna sin oro. Det är helt normalt och hör till livet. Om du idag känner att dina barn uppvisar tecken på ångest så är det första du ska komma ihåg att undvika att tillrättavisa dem genom bestraffning eller negativa ord.


På sikt riskerar ångesten också att leda till ett så begränsat liv att den är handikappande. Jag tycker därför att din dotter skulle behöva få lite kunskaper om hur oro och ångest fungerar, och hur man ska tänka och göra för att bekämpa den. Barnet är upptaget av fantasier och katastroftankar om att något hemskt ska hända barnet själv eller föräldrarna då de är åtskilda.


Eftersom kraven och förväntningarna på vad barn ska klara i olika åldrar varierar mellan familjer och kulturer uppfattas det ibland som kontroversiellt att tala om separationsångest hos små barn. Kanske är barn mer ensamma i dag och saknar vuxenstöd.

Och möjligen tror man att man ska kunna leva sitt liv utan ångest. Förr ingick det att man fick stå ut med lite obehag. På BUP i Huddinge har man framgångsrikt arbetat med kognitiv beteendeterapi (KBT) för att bryta frånvaron och få barnen att återvända till skolan.


Då ett barn skolvägrar ska man försöka få barnet att gå till skolan så snabbt som möjligt. Heikki Kurkiala säger att man absolut inte ska sjukskriva barn. I vissa fall har jag varit med om att läkare sjukskrivit både mamman och barnet , och det är illa för barnet ska på allt sätt stödjas i att kunna gå i skolan.


Alla barn , även barn med funktionsnedsättningar, har rätt till en utbildning. Kommunen har ett lagstadgat ansvar att tillhandahålla en utbildning som är anpassad till varje barn. Till exempel kan barnet sluta leka eller sluta göra saker som hen har lärt sig.


Hen kan också reagera med att gråta, skrika eller stöta bort den som försöker trösta. För ett barn som går i skolan , särskilt på högstadiet eller gymnasiet, kan en depression göra att hen inte orkar vara koncentrera tänka och vara engagerad. Skolan har en avgörande påverkan på ett barns liv, och att gå ut skolan med godkända betyg är en skyddsfaktor mot psykisk ohälsa.


Att så många elever beskriver hur skolan i stället bidrar till att skapa ohälsa, ångest och stress, är mycket allvarligt. De flesta tror att barn alltid är glada och sorgfria och att ”de har inte något att oroa sig för”, men det är inte sant. Statistiken visar att upp till lider av någon typ av ångest som barn. Vad orsakar ångest hos barn ? Det finns olika typer av ångest hos barn som orsakas av olika anledningar.


Gråter sig sexåringen till sömns varje kväll av oro för att någon i familjen ska drabbas av en terrorattack?

Eller har din tolvåring panikkänslor och sömnsvårigheter inför föredraget i skolan nästa vecka? Men mörkertalet antas vara stort. Vanlig ångest så kallad rationell ångest kännetecknas av att det finns en uppenbar orsak till ångest.


När barn och ungdomar upplever ångest som irrationell och utan anknytning till reella livssituationer som ger en påverkan på funktionsförmågan övergår det i ångestsyndrom. De föräldrar som vi möter har ofta starka skuldkänslor för att de inte klarar av att få sitt barn till skolan. De är slutkörda och känner sig misslyckade. Vår egen forskning visar att de i mer än procent av fallen har så stora ångest - och depressionssymtom att de uppfyller kriterierna för en psykiatrisk diagnos.


Hej, mitt namn är Eric Bergström och jag har varit begränsad av en social ångest i över halva mitt liv. För fem år sedan öppnade jag för första gången upp mig om detta för mina vänner och nu har mina erfarenheter hjälpt många andra att göra det samma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg