fredag 11 augusti 2017

Pappspänna tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.


Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.


Pappspänning av tak och väggar. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Pappen skärs till i vader som ska vara i takets längd plus cm. Kom ihåg att sätta pappen i samma riktning som ljuset faller in, annars får man onödiga skuggor av skarvarna. Innan pappen spikas upp måste den fuktas med vatten för att den nödvändiga spänningen ska fås efter uppsättningen.


Ofta var det taket i salen som papp- eller vävspändes. Till pappspänning av tak användes en tunnare papp än till väggar. Uppsättningen utfördes vanligtvis av kunniga målare. Det är billigare också.


Jag har just beställt en leverans från Gysinge med allt som behövs - det går säkert att hitta billigare material om man letar lite men sådant tar ju också tid. Föregångaren var tak av linneväv, vanligast i elegantare miljöer. Linnet var dock tungt och gjorde att taken hängde ned med tiden. Jag har alltid hört, och trott, att pappspännda tak skulle vara svårt och ett hantverk på utdöende. I och med att det faktiskt inte är så svårt så.


Ursprungligen tänkte vi laga taket och bara ersätta det skadade virket men eftersom det är en typ av panel som inte längre finns att få tag på skulle vi bli tvungna att specialbeställa virket. Vi fick då idéen att pappspänna taket från Gysinge byggnadsvårdscentrum där man har pappspänt ett fuktskadat tak och på så vis dolt. Att spänna papp och hänga väv i taket är hantverk som försvunnit.


Vet inte hur de ska göra när vi äldre försvinner. Mikael Jackel är yngst i gänget. Jag har aldrig gjort det här förut, därför är det roligt att lära sig, säger han innan Lasse är på nästa våd som ska upp i taket. Ett tak med större skador måste spännas om helt, till exempel om våderna har hängt sig mellan spikraderna.


Först tas den gamla pappen och därefter spikraderna bort. Spikarna kan också klistras över med pappremsor. Den nya pappen skärs till i våder lika långa som taket plus fem cm. Men så fel man kan ha. Jag ville följa sekelskiftestraditionen.


Dessutom vill jag ha egen erfarenhet av att pappspänna tak så jag vet vad jag talar om då jag föreskriver detta i andra kulturhistoriska projekt jag arbetar med. Innertak kan vi också säga. Undertak säger vi om taket är nerpendlat, norskans vackra ord för det är ”himling”.


Pappspänna tak

MrsUniversum kommentarer. En som håller och rullar ut våden - och en som nubbar. Börja pappspänna närmast ljuskällan (fönster eller dörr). Efter att ha spänt upp pappvåderna återstod att sätta torremsor och skarvremsor över spikremsorna.


Anpassa metod enligt skiss och beroende på om taklisterna är nedtagna. Vill du få ett helt slätt tak rekommenderas oftast gips och spackel samt någon form av målarduk. En billigare metod är att gå tillbaka till som man gjorde förr och pappspänna taket. Eller så pappspände man precis som man gjorde med taken.


Så här såg taket ut i vår hall för några dagar sedan. Hålen berodde faktiskt på att vi av ren nyfikenhet hade pillat… Aja baja! Som många andra funderade vi om det fanns pärlspont under men det gjorde det inte.


Klisterpappen användes för att dölja skarvarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg