måndag 21 augusti 2017

Bota hypokondri själv

Behandling av hypokondri. Erik Hedman har lett tre studier vid Karolinska institutet där patienter med hälsoångest behandlats med kognitiv beteendeterapi via internet. Resultaten är mycket bra.


Vid en uppföljning sex månader efter avslutad terapi hade procent inte längre diagnosen hypokondri. Bilden var densamma efter ett år. Från att vara en diagnos med få behandlingsmöjligheter och dyster prognos har hypokondri blivit ett tillstånd som är föremål för ett betydande intresse och som har en god prognos.

I det följande definieras hälsoångest som hypokondri enligt DSM-IV. Den hälsorelaterade rädslan grundar sig i en feltolkning av individens egna kroppsliga symtom. David Hellenius med gäster och experter dissekerar olika typer av sjukdomar. Hur har programmet påverkat hans egen hypokondri ? From Swedish morning news and talk show Nyhetsmorgon on TV Sweden.


Det finns flera fördelar med internetbaserad kbt-behandling. Egenvård – vad kan du göra själv ? Du måste först inse att ditt problem sitter i huvudet och inte i kroppen.

Därför måste du fokusera på din ångest och hitta sätt att hantera denna ångest. Detta kan vara svårt att göra på egen hand så sök hjälp om du misstänker hypokondri. Symptom på hypokondri är att hela tiden tro att du är allvarligt sjuk och att försöka hitta symptom på detta. Hur botar man hypokondri då? Går tillståndet att behandla?


Man har sett goda resultat genom att behandla hypokondri med samtalsterapi, kbt. Ofta försvinner inte problemen helt, men de blir hanterbara och hotar inte att förstöra vardagen. Om hypokondrin är väldigt svår kan man i vissa fall inleda terapin med ångestdämpande medel. Man ska söka läkare om man tror sig vara svårt sjuk. Men visar undersökningen att man är frisk, och man inte accepterar det, kan man vara på väg in i hypokondri.


Ingvard börjar med att försöka få patienten att rucka på sin visshet. Jag är själv inte hypokondriker men har en vän som är det, så jag känner igen det ni skriver. Synd TS att terapin inte hjälpte, försök ge det en ny chans och gå till någon annan. Ni ska inte behöva känna såhär och ha detta i huvudet hela tiden. Den som oroar sig mycket för att bli eller vara allvarligt sjuk, trots att medicinska bevis saknas, kan lida av hälsoångest (ett modernare namn för det som tidigare kallades ” hypokondri ”).


Hälsoångest kan orsakas av andra psykiska sjukdomar eller uppträda i kombination med dessa, till exempel OCD. Patienten klagar ständigt över kroppsliga symtom eller är ständigt upptagen av sitt utseende. Att bota panikångesten innebär att du ska bli helt friskt från detta tillstån utan symtom, utan fler panikattacker, basta!

Jag själv är hypokondriker men det är klart mycket bättre nu än förut, dock känner jag igen mig i alla svar här. Du behöver stöd i din oro, och det kan du inte fixa på egen hand. Risken finns att inget går över och oron bara ökar om du försöker klara det här själv eller vänta ut det eller försöka bota det med kosttillskott.


Allt känns alltid värre när man sitter ensam med tankarna och känslorna, så snälla ta och prata med någon om det. Hypokondri eller cancer på riktigt? Idag kallas hypokondri oftare för hälsoångest.


I vardagligt tal används begreppet ofta synonymt med hälsoångest, nosomani och inbillningssjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg