måndag 28 augusti 2017

Bodelningsman vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen. Bodelningshandlingen används som underlag vid lagfartsansökan som gjordes hos Lantmäteriet när din del av fastigheten togs över av din före detta man. Gifta par kan också genomföra en bodelning utan att skiljas. Detta kallas för ”bodelning under bestående äktenskap”.


Väljer makarna att göra detta ska bodelningen anmälas till Skatteverket, som även kan registrera själva bodelningsavtalet. Huvudregeln vid bodelning vid skilsmässa är att ni skall dela det giftorättsgods som ni hade vid er ansökan om äktenskapsskillnad lika er emellan. Här avses nettogiftorättsgodset vilket innebär att skulderna först skall avräknas från respektive makes giftorättsgods innan bodelningen skall göras.


Betänketid vid skilsmässa. En skilsmässa ska enligt huvudregeln beviljas omgående av domstolen. Från denna huvudregel finns det ett par undantag. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.


Bodelningsman vid skilsmässa

En av tingsrätten förordnad bodelningsman ska pröva tvistiga frågor och har behörighet att själv besluta om dessa, se ÄktB 17:st. Vanligtvis delas egendomen vid skilsmässa jämnt mellan makarna. I undantagsfall delas egendomen inte jämnt. Då kan bodelningen jämkas. Detta betyder att man i situationen beaktar vad som är rimligt.


Om äktenskapet till exempel har varat under fem år delas egendomen inte nödvändigtvis jämnt. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Jag har en vän som ligger i skilsmässa … Han får bo hos mig gör tillfället…kvinnan och han har inga gemensamma barn… men hon har fler minderåriga som alla är placerade i fosterhem….


Bodelningsman vid skilsmässa

Gratis information om hur ni själva kan göra en bodelning utan advokat samt möjlighet att ladda ner ett bodelningsavtal. Bodelning vid skilsmässa är viktigt och ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Tänk på att få bodelningen gjord i nära anslutning till skilsmässan eftersom möjligheten att kräva bodelning annars finns kvar lång tid i efterhand. Normalt vinner en dom om skilsmässa laga kraft tre veckor efter det att tingsrätten meddelat beslutet om skilsmässa mellan makarna. Emellertid är det möjligt för en make att begära bodelning så snart ansökan om skilsmässa tagits emot av tingsrätten.


Om så sker ska makarna omgående göra en bodelning. Vad gör en bodelningsman ? Om två som varit gifta eller sambor och inte kommer överens om hur de ska dela det gemensamma boet, kan man ansöka om en bodelning hos tingsrätten, som utser en bodelningsförättare. Hen har då som uppgift att göra en bodelning. Anlita en bodelningsman vid skilsmässa Är det så att man är osäker både vad som gäller vid en bodelning eller när det kommer till vårdnaden om barn vid en skilsmässa är det bra om man i stället för att gräla om sakerna tar reda på vad lagen säger om det.


Bodelningsman vid skilsmässa

En jurist kan nämligen vägleda i en process där man är oense. Vid uppdelning av “vanligt” lösöre gäller annars sunt förnuft och att man försöker vara schyssta mot varandra men är man oense kan man tillsätta en bodelningsman. Exakt samma resonemang som vid en brand (jag har själv den icke angenäma erfarenheten att ha gått en sån match med ett försäkringsbolag så jag vet vad jag pratar om).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg