onsdag 23 augusti 2017

Läs och skrivsvårigheter hjälpmedel

Mest kompletta utbudet av både små och stora hjälpmedel. För en enklare vardag. Det som är gemensamt för alla som har läs - och skrivsvårigheter är att de har svårt att läsa skriven text.


Det som kallas läs - och skrivsvårigheter är mycket vanligare än dyslexi. Hjälpmedel för barn och vuxna med dyslexi.

Ung som gammal dyslektiker hittar saker här som gör läsning och skrivning lättare. Läslinjaler, läspennor. Denna hemsida vänder sig till dig som vill veta mer om kompensatoriska hjälpmedel att använda vid exempelvis läs - och skrivsvårigheter och ADHD.


Du hittar information om olika hjälpmedel i menyn till vänster. Där finns tips och länkar och under Övrigt finns några artiklar att ladda ned. Undviker att läsa och skriva.


Sammanblandar höger och vänster.

Läs vidare i broschyren Kännetecken vid läs - och skrivsvårigheter. Dyslexi går inte att bota men hjälpmedel kan minska besvären i det dagliga livet och hjälpa personer med dyslexi träna läsning och skrivning efter de personliga förutsättningarna. Dyslexi kan se olika ut från peson till person och därför är det viktigt att stödet och hjälpen blir individuell. Uppsatser om LäS- OCH SKRIVSVåRIGHETER HJäLPMEDEL. Eftersom läs - och skrivsvårigheter är ett funktionshinder måste arbetsgivaren i vissa fall utföra stöd- och anpassningsåtgärder för personer med läs - och skrivsvårigheter.


Bra hjälpmedel i arbetet kan vara uppläsningsprogram, smarta ordböcker och dataprogram särskilt utvecklade för personer med läs - och skrivsvårigheter. Det stämmer vad gäller exempelvis synskador. Men inget landsting förskriver hjälpmedel för läs - och skrivsvårigheter , eftersom det kan ha så många olika orsaker.


Har man diagnosen dyslexi så är det fyra landsting som idag förskriver hjälpmedel – Stockholm, Skåne, Dalarna och Sörmland. Logopeder är experter på läs - och skrivsvårigheter. Utredningen kan ge svar på vilken slags assisterande teknik som är lämplig och vilka anpassningar i skolan eller arbetslivet som kan behövas. Fördelningen mellan dessa tre delar ser olika ut beroende på hur gammalt barnet är och var barnet befinner sig i sin läs - och skrivutveckling. Det innebär bland annat problem med att hantera språkljud och koppla sam-man språkljud med bokstavstecken, något som i sin tur kan medföra problem med ordavkodning och ordigenkänning.


Sensus Skåne-Blekinge erbjuder fördjupade föreläsningar och workshops för barn och vuxna med läs - och skrivsvårigheter samt för lärare, pedagoger, föräldrar, vänner och anhöriga som i sin vardag kommer i kontakt med personer med läs - och skrivsvårigheter. Läs - och skrivsvårigheter.

Jag arbetar som ämnesutvecklare centralt på utbildningsförvaltningen med placering på Uppdragsavdelningen. Under dessa år har jag arbetat med FoU-frågor, som internkonsult och utvärderare. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.


Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden. Vårdguiden är en tjänst från Sveriges regioner. Vi finns alltid med dig när du vill må bättre. Skicklig läs - och skrivundervisning.


Om lärares möjligheter och hinder. PDF-dokument, kB) Björn Milra Marianne. Studenter med läs - och skrivsvårigheter som deltagare i högre utbildning. I kamp med skriftspråket.


Vuxenstuderande med läs - och skrivsvårigheter i ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg