torsdag 10 augusti 2017

Bodelning räkneexempel

Bodelning räkneexempel

Tillämplig lagstiftning i din och din frus fall är äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt ÄktB 1:råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder. Detta innebär i praktiken att varje make äger sin egendom och endast bär ansvaret för sina egna skulder.


I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder. Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar. Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här.


Den främsta skillnaden är vilken egendom som ska ingå i bodelningen. En annan skillnad är att en bodelning mellan makar som huvudregel är obligatorisk. Om din skuld inte betalas av direkt går du ifrån bodelningen med en skuld på 400kr.


Av denna skulle enligt föregående uppställning 100kr täckas av din enskilda egendom, 200kr täckas av din samboegendom och 100kr tas med efter bodelningen och dras först från din andel. När en make avlider så ska först en bodelning göras mellan makarna och huvudregeln är att makarnas giftorättsgods ska läggas samman och delas på hälften mellan den efterlevande och den avlidne (ÄktB kap 1§ och kap 1§). Vad som klassa som giftorättsgods regleras i ÄktB kap.


Jag och min sambo har separerat och tänkte ge oss på bodelningen själv. Vi hade en väldigt enkel ekonomi och allt är redan klart förutom huset. Värderingen är nu gjord och accepterad av oss båda och nu skall vi fortsätta diskussionen med banken. Siffrorna här är lite förenklade för exemplets skull.


En bodelning är en ekonomisk överenskommelse mellan makar som upprättas i samband med äktenskapsskillnad. Bodelning mellan makar. Dagen då makarna ansöker om äktenskapsskillnad är brytdagen och det är från den dagen som värdering av tillgångar och skulder kommer att ske. Egendom ska som huvudregel värderas enligt sitt marknadsvärde vid bodelning. Avdrag ska dock göras med latent skatteskul beräknad försäljningskostnad och eventuell uppskovsskatt, för att bättre spegla vad fastigheten är värd för den make som erhåller den.


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. I bodelningen som ska göras kan det ingå en fastighet, som i ert fall. Vid bodelning av en fastighet måste man till att börja med värdera fastigheten och då utgår man från fastighetens marknadsvärde.


Kan ni inte tillsammans fastställa fastighetens värde kan ni anlita en mäklare eller en värderingsman. Ja, makarna ska förrätta bodelning när äktenskapet upplöses, annars finns den så kallade giftorätten kvar. Giftorätt innebär att ni som makar har rätt till hälften av värdet på varandras egendom, såvida egendomen inte är enskild egendom. Gör ni ingen bodelning kan det således vålla problem för er i framtiden. Få hjälp med bodelning vid skilsmässa!


Fjällmans Juridik hjälper er med funderingar som dyker upp vid en skilsmässa eller separation. Nej, det är ingen skillnad. Du kan inte överta huset genom bodelning utan att köpa ut den andre partern. Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del.


Bodelning räkneexempel

Jag har förstått att studieskulder räknas in vid bodelning vilket jag tycker är orättvist. Ger ett litet räkneexempel. Ett par som varit gifta i mer än år har följande skulder och tillgångar. En part (X) har studielån på 3tkr. Om en bodelning skulle te sig oskälig kan den jämkas.


Tanken är då att man med hänsyn till äktenskapets längd och makarnas ekonomiska förhållanden kan göra en annan fördelning än lagens hälftendelning. Det kan leda till att bara en viss del av egendomen ska delas eller att en pensionsförsäkring ska lämnas utanför bodelningen. Det spelar ingen roll om båda betalar kostnader och renoveringar under många år, värdet av bostaden vid en bodelningen kommer inte att ingå eftersom den inte köptes för gemensamt bruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg