torsdag 24 augusti 2017

Bryta med narcissistisk förälder

Att barnet ska förstå att föräldern alltid ”vet bäst” Om din förälder är narcissistisk , är detta ett mönster som har funnits så länge du kan minnas, alltså i hela ditt liv. Det är inte någon tillfällig fas som uppstår för att din förälder är sjuk, eller mår dåligt på annat sätt. En förälder med narcissistisk personlighetsstörning är självupptagen och använder andra människor för att bekräfta sig själv. Narcissister har en grandios utsida som döljer ett inre självförakt.


Narcissistiska föräldrar kan skuldbelasta och kritisera sina barn vilket gör att barnen får en förvrängd bild av sig själva. Vi har båda fått kämpa med både den ena och den andra diagnosen och hon har bara förvärrat situationen för oss.

Säger nedlåtande saker till oss och andra för att lyfta upp sig själv mm. Vi bröt för något år sedan men min syster gjorde misstaget att ta upp kontakten och här sitter vi igen, sårade, skadade. Engel föreslår att när en klient vill bryta med en förälder bör terapeuten istället för att sätta press på klienten att ha kontakt med föräldern , förutsättningslöst utforska vad känslorna mot föräldern står för.


Det är fullt möjligt att någon tyngs av överdrivet agg mot föräldrarna, som kan vara bra att arbeta med i. Det tydligaste draget hos en person med narcissistisk personlighetsstörning är en uppblåst självbild. Exempelvis behöver narcissisten ofta få mycket beröm och uppskattning från andra för att kunna må bra och känna sig okej. Kritik å andra sidan kan väcka svår ångest och leda till starka känslomässiga reaktioner.


Hur ska kontakten med en sådan förälder se ut när barnet är vuxet?

Kontakten mellan det vuxna barnet och föräldern blir ofta komplicerad. Dels för ovannämnda problem, det är så mycket smärtsamt som hänt, och föräldern har ofta väldigt svårt att inse och erkänna vidden av skadan de orsakat. Jag skulle så gärna vilja höra hur du som har vuxit upp med en narcissistisk förälder hade det under din barndom och hur det har påverkat dig som vuxen.


En av de faktorer som gör det mycket svårt att bryta med en narcissistisk mamma är att du kanske behöver tjänster då och då som du tar emot av din mamma. Det kan dessutom bli så illa att du pga. En narcissistisk mamma är som en tornado: var hon än landar slits familjer isär och skada uppstår.


Om inte pappan har kontroll över den narcissistiska mamman och håller ihop familjen, är det vanligt att vuxna syskon i familjer med en narcissistisk mamma har stormiga och konfliktfyllda relationer till varandra. En relation med en förälder borde ju vara som alla andra relationer, om de är dåliga ska man inte stanna i dem. Det tog mig lång tid att komma fram till det när det gällde min förra pojkvän, och en relation med en förälder är ju ännu seriösare, långvarigare och det finns mer historia i förhållandet som gör det svårt att släppa.


Kristina växte upp med sin mamma, eftersom hennes pappa lämnade dem när Kristina var bara ett år. Hon var helt i händerna på en mamma som visade sig ha en narcissistisk personlighetsstörning. Ingen anade vad som hände innanför väggarna i tegelhuset i det prydliga villakvarteret. Hur vet man att det är dags att bryta med en förälder ? Det är viktigt att inte göra det lättvindigt utan att se på det som en sista utväg. Det man kan börja med är att ta upp problemet med föräldern och förklara vilka konsekvenser deras beteende får för dig.


Det spelar ingen roll om det är en förälder. Ingen har rätt ocj speciellt inte en förälder att få sitt barn att må dåligt.

En förälder ska inte se det som en sjölvklarhet att man har sina barns villkorslösa kärlek och stöd. Ni som levt nära en människa med narcissistisk personlighetsstörning eller annan personlighetsstörning, det behöver inte nödvändigtvis vara en partner utan det kan lika gärna vara en förälder , ett syskon, en nära vän, kollega, etc, men självklart även en partner, hur skulle ni främst definiera den personen? De kanske kämpar för att ångra enmeshment, beroende och godkännande söker beteenden. Det beror på hur mycket barnet uppfattar sin egen kä.


Att hantera en narcissistisk förälder är svårt när som helst på året, men helgdagarna har ett sätt att ta fram det värsta i dysfunktionell familjedynamik. Jag har försökt finna hjälp mot detta, vart man vänder sig, hur man tar sig till väga för att komma bort och få hjälp från utomstående, men hittar ingenting. Man vill ju bara fråga någon som är kunnig inom ämnet på vart man faktiskt kan vända sig eller hur man kan gå emot en person med denna personlighetsstörning. Prata med en vän du litar på i stället för att vädra dina åsikter i fikarummet.


Frågan är: hur bör jag hantera en narcissistisk person? Glöm aldrig detta koncept. Om någon har en narcissistisk attityd så är det för att personen försöker uppskatta sig själv, men djupt nere är personen rädd att denne inte har något värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg