måndag 28 augusti 2017

Studielån vid skilsmässa

Studielån vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Studielån vid skilsmässa

Planera begravningen hemifrån. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Som huvudregel gäller under äktenskap att makar var och en ansvarar för sin respektive studielån och andra skulder.


Det vill säga att ansvaret för studielånen och skulderna är personligt. Vid en bodelning delas alla gemensamma tillgångar mellan makarna. Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan. Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra. Skilsmässa - studielån ? Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Den make som äger mer måste då ge den andra egendom för att båda ska få lika mycket med sig ur skilsmässan. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Bodelning vid dödsfall. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Ena parten har mycket kvar av sitt studielån , andra parten har betalat tillbaka sitt.


Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Generellt är det oftast bättre att göra bodelningen i så nära anslutning till skilsmässan som möjligt.


Det finns inte någon bestämd tidpunkt när bodelningen måste göras men den bästa lösningen är oftast att göra den så nära skilsmässan som möjligt. Vid en skilsmässa är makarna som huvudregel skyldiga att göra en bodelning. Till exempel av jurist eller bankperson. Läs på om regler och villkor. Fatta inga stora beslut mitt under värsta krisen.


Men håller egentligen det resonemanget? Om nu i mitt fall person X med studielånen på 3tkr får 2tkr av de gemensamma tillgångarna och person Y går back 1tkr av satsat kapital så kan sen person X gifta om sig igen och när det är dags för nästa skilsmässa så ligger studieskulderna på 2tkr. Som mestadels var från innan vi gifte oss. Vad händer med dem vid skilsmässa ? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning.


Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning.


Något förenklat kan man säga att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom, men som först aktualiseras vid en bodelning. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Studielån vid skilsmässa

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg