tisdag 9 juli 2019

Kärlekens kemi ulf ellervik

Snart är alla tankar som bortblåsta och hjärnan känns nollställd. Har arrangerat en molekylär matmässa och paneldebatter om modets kemi. Ellervik forskar främst med kolhydrater, bland annat ögondroppar mot virus-sjukdomen epidemiskt keratokonjunktivit (EKC), och kolhydraten xylos som botemedel mot cancer.


På ett och underhållande sätt beskriver han matens doftens och kärlekens kemi. Kön ringlar sig lång utanför Athen och väl inne i salen möts besökarna av både rödrosa utsmyckning och en feromonbar där en kan testa olika dofter avsedda att framkalla lust och passion. Han har vunnit Pi-priset.


De flesta associerar kärlek med pirr och fjärilar i magen. Men varför känner vi så här? Testosteron för lust, dopamin för förälskelse och oxytocin för långvarig bindning. Det är signalsubstanserna som utgör ingredienserna i hjärnans kärlekscocktail.


Kärlekens kemi ulf ellervik

Lyckans kemi - en kortkurs. I hjärnan har vi massor av hjärnceller, som är sammankopplade i så kallade synapser. I synapserna sker en kemisk överföring av information. Förruttnelse, ecstasy, svettodör och explosioner. Det som sedan händer är ren kemi.


I den förälskades hjärna ändras nivåerna av ett antal signalsubstanser, bland annat ökar mängden dopamin och triggar kroppens belöningssystem. Ulf , som just dagarna innan presenterat sin likaledes prisvinnande bok ”Ond kemi ”, i Vattenhallen, återkom den oktober till samma lokal – under Teknikens dag – och deltog i finalen i Science slam, som han alltså också vann. Ulf lyfte kromosomer, genus och de tabun som är förknippade med våra kön och vad kärlek gör med våra hjärnor. Efter en kort introduktion till kemi berättade Ellervik ingående bland annat om hur speciellt det är för däggdjur att leva i en tvåsamhet och vilken påverkan narkotika kan ha på förmågan att bli kär.


Men det finns också en djupt seriös underton i hans genomgång av den kemiska sidan av allt från apors kärleksdoft till senapsgas. Ulf Ellervik har ett underhållande driv i sin prisbelönta bok ”Ond kemi ”. Article in Swedish concerning Chemical Genealogy. Kärlekens kemi har olika faser. SEARCH for the future. De dissekerade kärleken som fenomen utifrån deras respektive discipliner.


Om skönhet, kärlek och sex. Isabelle och Petrina jämför sina fingrar för att se hur mycket de påverkas av sina telefoner. Lust, förälskelse och evig kärlek beror alla på kemiska förlopp. Vad händer egentligen i hjärnan när vi blir kära? Varför reagerar kroppen som den gör när vi har sex?


Kärlekens kemi ulf ellervik

Det blir trolleriavsnitt, det blir mensfakta och det blir vegansk sufflé med Docent Mauritsson och det blir tillfälle att lära sig mer om nanoteknik. Redan doften av glöggen bär med sig molekyler såsom eugenol (nejlika), kanelaldehyd (kanel) och zingeron (ingefära). Förpackningar för minskat matsvinn.


Hon kan förpackningar, förpackningsdesign för hållbar utveckling och förpackningslogistik i allmänhet. Foto: Folkuniversitetet I höst firar vi människans förmåga att tänka och känna när vi under tre söndagar arrangerar Kunskapsklubben och diskuterar de komplexa ämnena kärlek och kemi med tre framstående svenska forskare. Kan diskutera julbordets kemi , men också andra områden, som ond kemi och kärlekens kemi. Att slippa tänka själv : filosofiska samtal som undersökande gemenskaper i skolan.


Kärlekens kemi ulf ellervik

Att vi tror att det är den enda rätta vägen beror på att det under så lång tid har varit moraliskt önskvärt att hålla på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg