fredag 5 juli 2019

Muslimsk kvinna

En del liberala muslimer och muslimska feminister argumenterar för en mer progressiv tolkning av könsroller inom islam, och menar att en bundenhet efter könsroller motarbetar jämlikhet och rättvisa mellan mannen och kvinnan. Ali, Kecia, post- muslimsk -feminist, menar att källorna måste omtolkas och läsas med nya ögon, utifrån ett. Den stöds av det faktum att många kvinnor på Profeten Muhammads tid täckte ansiktet.


Emellertid kan en muslimsk kvinna välja den uppfattning hon trivs bäst med i en viss situation. När en del muslimska kvinnor täcker ansiktet gör de således det baserat på en juridisk tolkning och inte på grund av ”seder och traditioner”. Gifta kvinnor som arbetar har möjlighet att bidra för att täcka hushållets utgifter om de så finner lämpligt.

Föreningen har till syfte att främja idrott, motion, hälsa, social gemenskap och sammanhållning. Islam undervisar kvinnorna att de alltid skall bära slöja när de är utanför sina hem, och man säger till de troende kvinnorna … att de bör fästa slöjan så att den täcker barmen och de skall inte visa sina behag. Sura 24:Muhammed lär att kvinnor är bristfälliga i fråga om förstånd och religion. I de shafi’itiska och hanbalitiska skolorna menar man dock att kvinnan inför de nära släktingar hon inte kan gifta sig med måste täcka hela kroppen utom huvud och armar. Den text som man ofta hänvisar till, när det gäller slöjor, är Koranens sura 2 vers 3 som påbjuder muslimska kvinnor ”att sänka blicken, vara anständiga, täcka sina bröst och inte framhäva sina behag för främlingar.


I sura 3 vers rekommenderas kvinnorna likaledes att ”dra sina kappor omkring sig, när de går ut”. Feminister med muslimsk bakgrund ifrågasatte hijabupproret. Om ni svenskar vill hitta en muslimsk tjej så är mitt råd verkligen att hitta en som redan bor i Sverige och som vet lite om samhället.

Muslimska kvinnor kan också vara luriga. När kvinnan som kände sig otrygg i mörkret utanför bussen knackade för att få stiga på vägrade chauffören att släppa in henne. Enligt muslimsk tradition är det betydligt svårare för en kvinna än en man att gifta sig med någon från en annan religion än islam.


Imamen Sherin Khankan vill ändra på detta och i moskén Mariam i Köpenhamn har över vigslar ägt rum sedan starten – varav hälften är mellan muslimska kvinnor med icke- muslimska män. På tisdagen sände TVett inslag om en pågående rättegång där en muslimsk kvinna stämmer sin tidigare arbetsgivare, Kunskapsskolan i Helsingborg. Samtidigt som Iman Aldebe vill skapa yrkesmöjligheter för muslimska kvinnor vill hon också förändra bilden av henne. Bredda folks tankar kring vad en muslimsk kvinna kan göra och arbeta med.


Klimatet har hårdnat mot den muslimska kvinnan. Genom att förändra modet kan man ge en mer positiv bild av henne. Jag har flera gånger hört att personer blivit förorättade och sagt att muslimska män anser att kvinnor är smutsiga. Om det här är sant så skulle man också kunna påstå att även muslimska kvinnor anser att män är smutsiga för de brukar inte heller ta i hand vid sådana situationer. Man tror att de är så ärliga men det är inte alltid så för de har lärt sig vara falska och göra allt möjligt i smyg.


En muslimsk kille flörtar och jag är oerfaren med dem men nyfiken! På flera håll i Asien har gränserna för vad muslimska kvinnor kan och inte kan göra suddats ut. Köpenhamn har en moské med enbart kvinnliga imamer, Berlin en HBTQI-moské – båda grundade av kvinnor. Jag var gift med en muslimsk man och levde i ett helvete, i en muslimsk kultur. Hon tar tillbaka lite.


Han var inte för dålig.

Vänder du dig till dina föräldrar för att få hjälp säger de bara ”det är din man, du måste lyda honom”. Efter en påstådd misshandel av en beslöja muslimsk kvinna i Farsta gick ett gäng muslimer och vänsteraktivister ut och utropade att de nu skulle täcka sina huvuden som ett sätt att visa ”solidaritet”. Gudrun Schyman hakade på. Kvinnan i islam är en sexslav. En kvinna kan inte tvingas in i ett äktenskap utan har rätt att välja sin make själv.


Detta kommer att vara bra både för honom och hans barn, i detta liv och i det Nästkommande. T ex) pussasoch sånt, dricka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg