tisdag 2 juli 2019

Jämställdhet iran

Det finns iranska feminister som menar det. Irans president Mahmoud Ahmadinejad hävdar att iranska kvinnor är de mest jämställda i världen och nu lanseras en ny bil designad för kvinnors speciella behov, rapporterar BBC. Iran Khodro, Irans största biltillverkare, har tillverkat en automatväxlad bil med parkerings- och navigationshjälpmedel.


Jämställdhet iran

Män och kvinnor på en gata i Shiraz i Iran. Könsroller inom islam definieras av såväl islamiska skrifter som historien och kulturen i den muslimska världen. Den traditionella islamiska lagen, sharia , definierar skillnader mellan kvinnans och mannens roller, rättigheter och religiösa förpliktelser. UN Women är ett FN-organ som arbetar globalt för jämställdhet och för kvinnor och flickors rättigheter.


UN Womens mål är bland annat att kvinnor ska delta i och gynnas av politiken i lika hög utsträckning som män, att kvinnor ska ha ekonomisk egenmakt och att de ska kunna leva sina liv fria från våld. Iran lång ifrån det som många i väst anser vara demokratiskt. Men det första som de flesta tänker på när Iran kommer på tal är oftast konflikten med USA, kärnvapen, religion och censur på yttrandefriheten.


Jämställdhet iran

Kvinnornas situation är ett erkänt problem men har ofta en mer undanskyld roll jämfört med de större internationella problemen. Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi säger att USA i princip inledde krig med Iran i går efter attacken där den iranska generalen Qasem Soleimani dödades. Kvinnorna i Iran har kämpat för sina rättigheter i mer än 1år, men de har aldrig varit så medvetna som idag om att de måste kämpa mot det patriarkala samhället och dess regler. Under de gångna åren efter revolutionen har våld och kvinnoförtryck utövats i Iran i religionens namn.


Migration, Irak och Centralafrikanska republiken stod också på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina kollegor i Bryssel den juli. Iran och migration på utrikesministermöte. För att kunna röra sig fritt utan hijab har kvinnor hittat en metod som verkar underlätta: De klär sig som män. I en rapport förra året sade World Economic Forum, som mäter WEI skillnader i levnadsförhållanden mellan män och kvinnor i olika länder, hämnade i Iran på plats 130. Ronak samlade namnunderskrifter för kvinnors jämställdhet.


Sverige har skrivit under flera avtal med Iran , bland annat om forskning och jämställdhet. Under Stefan Löfvens möte med landets president lyftes även frågan om mänskliga rättigheter – men statsministern vill inte avslöja vad som sades. Under besöket undertecknas fem samarbetsavtal att av de båda ländernas regeringar, från Sveriges sida av handelsminister Ann Linde.


Det handlar om avtal som rör innovationer, jämställdhet , väg och transporter, forskningssamarbete och informationsteknologi. Under flera dagar har demonstrationer ägt rum på flera håll i Iran. Enligt statlig tv har minst människor mist livet i oroligheterna.


Jämställdhet iran

Saudiarabiens ställning som islams hemort präglar förhållandet till omvärlden. Solidaritet med andra muslimska länder har länge varit en hörnsten i utrikespolitiken. Samtidigt är landet en regional stormakt med det shiamuslimska Iran som motpol.


I Egypten, Tunisien, Irak, Libanon och nu i Iran protesterar dessa modiga kvinnor mot att svepas in i ett stycke tyg som, i stort sett, legitimeras av männen. Det paradoxala är att det i Sverige parallellt pågår en annan form av kamp, nämligen att normalisera kvinnoförtryck och religiösa yttringar. Iran Gender Inequality Index (GII) är en mätmetod som fångar upp skevheter mellan kvinnor och män på områden som hälsa, medbestämmande och yrkesdeltagande. Förra veckan släpptes en rapport om jämställdheten i Västra Götalands län.


Enligt landshövdingens förord är de formella hindren för jämställdhet mellan könen undanröjda i Sverige. Jämställdheten sitter i formen. Trots det visar rapporten fortfarande stora generella skillnader, nästan alla till kvinnornas nackdel. I Sverige breder hederskultur och slöjtvång ut sig trots jämställdhetslagar.


I Iran trotsar kvinnor diktaturstatens slöjtvång med stor fara för sin säkerhet. Sajten My stealthy freedom, ungefär Min dolda frihet, publicerar bilder tagna i smyg när kvinnor tar av sig den förtryckande huvudduken. Här hittar du gratis lektionstips och lärarmaterial som kan relateras till tema om jämställdhet och genus. Han hoppas att Irans fotbollsförbund och regering nu kommer att lyssna på Fifas uppmaningar, och han vill se en förändring redan till Irans nästa herrlandskamp, VM-kvalmatchen hemma mot Kambodja den oktober.


Vår ståndpunkt är klar och tydlig. Uppsatsens frågeställning är: om, på vilket sett ett ökat antal kvinnor i parlamentet inneburit en större jämställdhet för kvinnor i Iran samt om, på vilket sett de sociala rörelserna i Iran har haft en positiv påverkan för jämställdheten i landet? Kvinnor måste släppas in på fotbollsarenor i Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg