tisdag 30 juli 2019

Kristendomen högtider

De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. Här ska vi ta upp några. Inom kristendomen finns många högtider. Man brukar tala om kyrkoåret som innefattar alla de kristna högtider som brukar firas under ett år. De viktigaste högtiderna under kyrkoåret är påsk och jul.


Inom den västliga kristna traditionen börjar kyrkoåret den första söndagen i advent.

Bibelns helger - Herrens högtider Redan under de första århundradena slutade den kristna församlingen att fira de bibliska helgerna - därför att de betraktades som judiska och därför avskyvärda. Läxhjälpsfilm (20:min) för högstadiet gjord av läraren Jakob Björkengren som berättar om kristendomens högtider , ritualer och levnadsregler. Filmen tar upp sakrament, jul, påsk, pingst och mycket mer.


I kristendomen utgår man från Jesus, guds son. Läran kring Jesus och hans liv skildras i Nya testamentet. Korset är en kristen symbol, då Jesus ska ha avrättats genom att bli korsfäst. Den första kontakten vi vanligtvis har med kyrkan är under dopet.


Dopet är ett av de två sakramenten. Också Paulus mission riktade sig till icke-judar, ”hedningar”.

Det andra är nattvarden. Julen är en viktig högtid inom kristendomen , men har faktiskt inte alltid varit självklar att fira. Men när frågan om tidpunkt för firande av Jesu födelse blev aktuell, började man diskutera om vilken som var lämpligast, då det i Bibeln inte finns några uppgifter om detta. För närvarande skiljer det sig dagar mellan den julianska och gregorianska kalendern. En presentation om kristendomens högtider, ritualer och levnadsregler.


När kristendomen kom till Sverige fanns det redan ett inhemskt julfirande. Hur det gick till eller exakt när på året man firade är oklart pga det dåliga källäget. Så här skriver Stålbo”den enda högtid som man kan vara säker på att ha varit firad bland germanfolken i hednisk tid är.


Jul avser från början den förhistoriska midvinterfesten, vars namn i Norden övertagits av denna kristna helg som firas till minne av Jesu födelse. Själva ordet är äldre än kristendomen hos svenskarna. Dess etymologi är oklar, och om den hedniska nordiska julen vet man egentligen bara att den har existerat, och att den firades vid. De största högtiderna inom kristendomen är jul (då Jesus föddes) och påsk (då Jesus dog), men också pingst (då den första församlingen grundades och den helige ande infann sig i världen). Kristna högtider firar många i Sverige, oavsett om man anser sig vara kristen eller inte.


Under denna månad infaller likaså en av islams två högtider , eid al-adhā. Dessa båda tillfällen, vallfärden och eid al-adha, är oupplösligt förbundna med profeten ʾIbrāhīm (över honom vare Guds frid), känd i judiska och kristna traditioner som Abraham. På olika håll i Europa (samt utanför) firade man i stället vintersolståndet, som enligt den tidens kalender inföll den december. Man firade att dagarna blev allt längre och ljusare.


Men kristendomen har lagt till Nya testamentet, som då till större delar handlar om Jesus sista år i livet.

Skapelseberättelsen är också en gemensam del för de båda religionerna. Men vilodagen är inom Judendomen är mellan fredagen och lördagen medan de kristna säger att den är på söndagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg