torsdag 6 oktober 2016

Var ligger poltava

Var ligger poltava

De svenska soldaternas stridsmoral var mycket låg efter förlusten vid Poltava. Befälhavaren av armén Adam Ludwig Lewenhaupt frågar först officerarna och sedan soldaterna om de vill slåss eller ge sig. Han får svaret att männen vill slåss men bestämmer sig trots det för att ge upp och kapitulera. Poltava var bas för ett framstående kossackregemente. Illustration av slaget vid Poltava.


Vidrigheten tycks omöjlig att föreställa sig. Joachim Lyth sammanfattade kort: ”Här var nu vår lycke­liga periodus omlupen, och var denne dagen oss svenskom en bister, mulen och mörk dag, ja, en alltför stor olycksdag. Anledningen till mitt intresse var att min morfar hade berättat att hans förfäder som kom från Livlan blev enrollerade till Karl XII´s arme och deltog vid slaget vid Poltava.


Men Sverige skulle aldrig återhämta sig från detta nederlag och var hädanefter tvungen att gå till defensiven för att försvara sitt krympande territorium. Jag kunde inte peka ut platsen. Nu har den en egen blå plupp och stödsida. Den kan rymma något av intresse för den som ville veta mer om bakgrunden till min första bok.


N ° 00`33“E, 1m ovan havet. Staden ligger på Pridneprovskaya låglandet och ligger på floden Vorskla banker. En av flodens mataren är Kolomak som strömmar in Vorskla i staden.


Sveriges konge Karl XII ble sterkt skadet i opptakten til slaget, og kunne dermed ikke lede de svenske troppene selv i den avgjørende kampen. Centralnyi ligger i Poltava. Här finns en restaurang, en 24-timmarsreception, rumsservice och gratis WiFi i alla utrymmen. Privat parkering erbjuds mot en extra kostnad. Enskilda öden, röster, ansikten.


Var ligger poltava

Händelsen i sig är ju enastående i sin ryslighet. Sommes, där siffran är procent. Kvar ligger berg av döda, sårade.


Det riktigt märkliga är dock att andelen fångna är lika mellan de två kategorierna:. Städerna längst ifrån Poltava. Fast egentligen borde jag ha målat Norra Skånska istället eftersom min släkts hembygd ligger inom deras rekryteringsområde. De hade istället standar som ursprungligen varit avsedda för ett helt annat regemente. Adele berättar vidare att Alexander började som menig vid Jämtlands regemente och var en av karolinerna som var med vid slaget vid Poltava.


Han sårades svårt och blev liggande sjuk i över fyra månader. Han och många andra blev tillfångatagna och fick gå till Tobolsk i Sibirien, cirka 7mil. Och det var en dansk regering påhejad av en nationalliberal opinion som var att skylla för det bittra nederlaget. Där var han i tretton.


Här hittar du fakta om Korpusny Park samt fantastiska erbjudanden inför din resa. Huvudstaden låg mitt i det svenska stormaktsväldet. Sverige var i grunden ett sjörike som bands samman med hjälp av kommunikationer över havet. Rikets huvudstad Stockholm fungerade som en sammanhållande central mittpunkt i detta nätverk av sjöfartsbaserade förbindelser.


Var ligger poltava

Det var via huvudstaden som alla viktiga kommunikationsleder gick. Kungen stannade i Turkiet som gäst i drygt fem år. Turkiet hade erövrat kusterna runt Svarta havet så det var vid den norra kusten, nära staden Bender, som man var inkvarterade.


Numera ligger Bender i Moldavien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg