tisdag 4 oktober 2016

Första mensen när

Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse. Lär dig mer om leva med mens här! Tips och råd kring intimhygien. Hitta all information här!

Vissa får mens redan när de är år och andra inte förrän de är 15. Det som avgör när du får din första mens är när dina könsorgan utvecklas och när kroppen producerar tillräckligt med könshormoner. Allt detta är normalt. Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln brukar vara mellan och dagar.


Efter mensen ökar produktionen av hormon i hypofysen. Hormonet påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken.

I äggblåsan bildas östrogent hormon. Att få sin första mens kan kännas både märkligt och roligt. När äggblåsan brister. Det kan uppstå mycket tankar och funderingar kring vad som är normalt och inte. Hur gammal du är när du får mens kan variera mycket.


Me är en sida där du kan göra tester om nästan vad som hellst. Du kan också skapa ditt eget quiz. Ibland kan du känna menstruationsflödet, särskilt efter att du har suttit eller legat ner en stund.


Detta beror på att vätskan har samlats medan du vilade. Mvh en tacksam tjej som förväntar sig svar! Om din dotter är förberedd blir det så mycket lättare när det väl är dags. Att prata om mensen är en sak.


Det innebär att åldern i sig inte betyder så mycket när det gäller att lista ut när din dotter ska få sin första mens. Tecken att hålla utkik efter. De goda nyheterna är att din dotters första mens inte bara kommer att dyka upp som en blixt från en klar himmel.


Din dotters kropp kommer att ge vissa förvarningar om dess ankomst.

Tabletterna tas cirka 3-dagar före dets att mensen beräknas komma. Förskrivningen av denna typ av läkemedel är som störst under sommaren. Vad gör Maja när Stella låser in sig på toaletten?


De flesta tjejer börjar få tecken på sin första mens och börjar menstruera när de är mellan 11–år. Kom ihåg att alla är olika så den normala åldern för dina kompisar behöver inte vara samma för dig. Men det kan hända när som helst i åldrarna 8–år.


De kommer oftast de första månaderna som du använder läkemedlet. Om du använder p-piller, minipiller eller mellanpiller och glömmer att ta en tablett kan du få genombrottsblödningar. Akut-p-piller kan också ge genombrottsblödningar någon eller några dagar efter att du har tagit pillret. Jag tror att varje kvinna kan minnas vad hon kunde och trodde när mensen kom.


För den som inte var förberedd kunde mensen kännas som något farligt. En man kan inte relatera till en egen upplevelse i det här fallet. Men Susanne Lingefjärd Hedqvist tror att även pappor kan prata med sina döttrar om mens. Mensen brukar komma cirka tre år efter de första pubertetstecknen. Några flickor är därför bara fem eller sex år när de kommer i puberteten.


De får mens redan när de är sju eller åtta, även om det är extremt sällsynt. Svenska flickor får sin mens allt tidigare. Debutåldern har sjunkit med fem månader på år. Men de första tecknen på klimakteriet kan komma ett decennium tidigare - eller låta vänta på sig till 60-årsdagen.


Först när det gått ett år sedan din senaste mens räknas det som att du skridit över tröskeln och in i menopausen. I vår nya serie Första gången berättar unga om deras första gång, som första kyssen eller första gången de fick hjärtat krossat. Hur är det egentligen att få mens ? Vem berättar man det för? Här berättar fem tjejer om första gången de fick mens !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg