torsdag 6 oktober 2016

Borderline orsak

Orsaker till borderline. Varför vissa personer får borderline är fortfarande okänt. Men en teori är dock att de personer som lider av borderline har en medfödd känslomässig sårbarhet samtidigt som de utsatts för ett trauma under uppväxten. En central tanke vid borderline “det känns i stunden som att jag hellre dör än blir lämnad” Läs mer om borderline i mina tidigare texter.


Människor med borderline har nästan alltid en skräck snarare än rädsla när det handlar om relationer och att de kan bli lämnade. Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Det finns behandlingar som kan hjälpa dig med EIPS. Vissa psykodynamiska modeller menar att BPD uppstår i den tidiga relationen med mamman – att borderline -tendenser så att säga går i psykologiskt arv, om modern själv inte kunnat bearbeta sina egna BPD-drag ordentligt.


Jag hade borderline -diagnos i många år och behandligen gjorde mig trettio gånger värre. Men de säger ju att det beror på uppväxt, utanförskap, mobbing, kanske dålig relation till sina föräldrar mm. Inte ärftligt, har läkarna sagt till mig då det är en personlighetsstörning och sådan kan inte ärvas, bara genom beteende, inte en sjukdom. Vad kan vara orsak till att personer med borderline ibland förnekar hur stora problem de har? Läs mina tidigare texter om borderline.


Borderline orsak

Vilka är orsakerna till borderline personlighetsstörning? BP liksom de flesta andra psykiska sjukdomar, det förstås att vara resultatet av en kombination av biologiska sårbarheter, sätt att tänka, och sociala stressfaktorer (biopsykosociala modellen). Ibland kan symtomen vara så framträdande att man kan vara ganska säker på att det rör sig om borderline även för tonåringar, som att man har stark ångest ofta som man försöker hantera genom att skada sig på olika sätt, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog i Stockholm. Exempelvis kan en person med borderline bli arg eller må dåligt över mindre separationer, såsom semestrar, arbetsresor, eller liknande, om det innebär att de separeras från dem som de står nära.


En borderline personlighetsstörning enligt DSM IV karakteriseras av ett genomgående mönster av instabilitet i relationer med andra människor, i självbild och affekter, samt markerad impulsivitet med början i tidig vuxen ålder. Sjukdomen utvecklar en personlighetstyp med särskilda svårigheter i sociala relationer. Borderline - Emotionell personlighetsstörning. Många anser att det beror på upplevelser när man var ung, speciellt traumatiska upplevelser.


Borderline orsak

Personlighetsstörning - borderline. Andra håller dock inte med och menar istället att det har mycket att göra med genetiska faktorer. I dagsläget tror forskare att det är en kombination av dessa två saker som orsaker borderline och liknande personlighetsstörningar. Anonymt vittnesmål från någon med borderline -Även i deras förhållanden kan en lögn eller ett bedrägligt beteende resultera i en spiral av besvikelser som leder till vrede, följt av sorg.


Situationen blir ohållbar, och ibland börjar personer med borderline isolera sig själva för att undvika fler besvikelser. Ungefär 5- av normalbefolkningen har borderline , vilket gör personlighetsstörningen till en av våra vanligaste. Bipolär sjukdom är associerad med flera psykiatriska sjukdomar som ADH ångestsjukdom, borderline personlighetsstörning, missbruk samt somatisk samsjuklighet. En patient med misstänkt bipolär sjukdom bör utredas av psykiater.


Anamnes: hereditet, debutålder, förlopp, episoder, tidigare medicinering och reaktioner på detta. Olika teorier om orsaken till borderline personlighetsstörning har florerat genom tiderna. För tre år sedan fick hon förklaringen till varför hon inte kunde göra som alla andra mammor verkade kunna göra – få ihop ekvationen med jobb, barn och hem – och orka ta sig upp ur sängen på morgonen. Förklaringen var borderline. Du är rädd för att bli lämnad ensam.


Boken har tillkommit i samarbete med forskare på Karolinska institutet i Stockholm. Författaren belyser ingående orsaker , symptom, olika behandlingsalternativ och prognoser. Innebörden i begreppet har växlat påtagligt under senare decennier. Förr avsåg beteckningen en individ med en dold schizofreni eller psykos. Val av behandling görs med hänsyn till vilken typ av personlighetssyndrom det handlar om.


Gemensamt är att psykoterapi anses vara den bästa hjälpen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg