torsdag 13 oktober 2016

Betänketid vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Det är inte ovanligt att makar beslutar sig för att dra tillbaka skilsmässoansökan under sin betänketid. Detta ställer till med problem om exempelvis en bodelning har hunnit påbörjas under betänketiden. När börjar betänketiden ? I de fall man är överens om skilsmässa börjar betänketiden då ansökan om skilsmässa kommer in.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Annat rörande betänketid vid skilsmässa som kan vara intresse.

Det har vid ett par tillfällen lags motioner om att systemet med betänketid ska avskaffas. Anledningen till att man föreslagit att systemet med betänketid ska avskaffas är att de anser att systemet med betänketid riskerar att utsätta kvinnor och barn för ett onödigt lidande. Det krävs betänketid i följande tre fall.


Vi går igenom dem var för sig. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Tingsrätten nekar aldrig en önskan om betänketid , om båda parter vill. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år.


Under betänketiden är ni fortfarande gifta och då ska bägge makar bidra till hushållet utifrån sin egen förmåga (kap 1§ ÄktB). Om den ena maken inte kan bidra med tillräckligt mycket för att täcka sina personliga behov eller de betalningar den maken ombesörjer för familjens hushåll ska den andre maken skjuta till de pengar som behövs ( kap. 2§ ÄktB ). Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt eventuellt en del andra handlingar skickas till tingsrätten. Sådan dom kan, enlig § samma kapitel, meddelas då betänketiden löpt i minst sex månader. Tiden det tar för en skilsmässa att gå igenom (att ”vinna laga kraft”) kan variera kraftigt.


I vissa fall krävs en så kallad betänketid på sex månader innan tingsrätten ens kan börja behandla ärendet. Betänketiden är på minst sex månader. Istället måste skilsmässan föregås av en betänketid innan den kan beviljas.


Detta innebär att skilsmässan tidigast kan beviljas efter sex månader och senast efter tolv månader.

Går igenom en skilsmässa nu, kan jag kräva min man att han betalar underhåll till mig under betänketiden (inga gemensamma barn)? Ett äktenskaps förord finns (att hans uppsparade pension och hans bilar förblir hans), med tillägg om att det inte gäller vid otrohet, och att under tiden vi är gifta är all inkomst gemensam. Från denna huvudregel finns det ett par undantag. En skilsmässa ska enligt huvudregeln beviljas omgående av domstolen. Vid en skilsmässa görs normalt bodelningen först när äktenskapet är upplöst, men om någon av parterna begär det ska bodelningen utföras genast.


Jag ligger i skilsmässa pga min frus otrohet. Skilsmässa och fördelning av räklningar under betänketiden ! PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA. Läs mer om när betänketid krävs här. Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas.


Det kan vara svårt att veta hur man ska göra eller var man ska börja, om man aldrig har gjort det förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg