fredag 28 oktober 2016

Att vara en bra kompis förskola

Denna kluriga uppgift har nu landat hos barnen på Rosenvägens förskola. Deras uppgift blir att försöka sätta ord på hur man är och fortsätter vara en bra kompis. Som tillägg ska de få spela in en musikvideo till låten: ”Alla barn är lika mycket värda – Ingen annan är som du”. På förskolan behöver man arbeta ofta och mycket med hur man är en bra kompis , hur man ska förhålla sig till andra och vad det innebär att vara en del av en grupp. I den här serien finns Kompiskort i A3-format, små kompissagor som handlar om hur det är att vara en bra kompis , ett kompispussel samt två mjukisdjur, Igelkott och Kanin.


Kompisboken ska dels få varje elev att tänka positivt om andra, dels bidra till att den som får tillbaks sin bok känner sig stärkt av att se vad kompisarna tycker att man är bra på.

Det kändes så bra och roligt när läroplanen kom. Den blev en bekräftelse att vi jobbar åt rätt håll, att vi tänkt på samma saker. Den gjorde att vi mer medvetet började fundera och diskutera vad barn och föräldrar kan vara med och bestämma i förskolan , säger Majvor.


Sedan dess är utvecklingen och processen igång, tycker hon. Köp boxen för 4kronor på Bokus här! Agnes och Marissa kunde fråga om hon ville vara med och säga förlåt. Man ska vara snäll och kompisar. En sa att hon inte fick vara med.


Det handlade om Ida, Marissa och Agnes.

Ida fick inte vara med. Affisch med kompis -luva En affisch där barngruppen tillsammans kan komma fram till saker man kan göra för att vara en bra kompis. Gruppen fyller sin egen kompis -luva med innehåll.


Ni kan använda de småbilder som finns här nedan, men kanske ska barnen själva få fundera innan dessa visas. Hur kan det i så fall bli bra igen? Det är okej att vara arg på något som en kompis gjort, men man måste kunna prata om det och så småningom kunna släppa det som hände. Båda två ska säga förlåt, så att man kan bli kompisar igen, säger Alice, år.


Det blir lätt så, att man bråkar lite, men aldrig så att man inte kan bli kompisar igen. En bra kompis är en kompis som är snäll, säger Alice. Att vara schysst och en bra kompis är huvudbudskapet i denna saga. Samarbete och vänskap är roligt och det är viktigt att ta avstånd från utanförskap.


Alltför många barn idag vet hur det känns att inte få vara med och leka. Boken visar fördelarna av att samarbeta, dela med sig, hjälpas åt och vara vänner. Vi får ofta frågan om böcker för de yngre barnen, främst i förskoleåldern, som ska handla om hur man är en bra kompis. Hur gör man när det uppstått en konflikt, hur löser man den, vad gör man om alla inte får vara med och hur känns det om man inte får vara med och leka. Att använda sig av daglig massage har.


Att vara en bra kompis Personalen på förskolan samarbetar tätt och vi arbetar för en helhetssyn där barnen står i fokus. Jag förstår tanken bakom, att vara så extrem så att personalen kallar alla barnen för kompisar för att få barnen att just se andra barn som vänner och därför vara mindre fientliga, men det blir för orealistiskt samtidigt eftersom det knappt finns någon människa som fungerar på det sättet som dina kollegor vill.

Kan även tipsa om en anna bok som heter Snick och Snack. Vännerna i kungaskogen bygger en koja som handlar om kompisrelationer och hur man ska vara mot varandra. Vet att en del förskolor jobbar har den här boken som utgångläge just när man jobbar med hur barnen ska vara mot varandra och när man pratar om hur en bra kompis ska vara. Ja, det är bra att ha en kompis för då behöver man inte känna sig ensam.


Jag har flera kompisar , det tror jag att ni också har här på förskolan , säger Maritha Larsson. Den lille mannen i boken får så småningom en egen kompis , en glad hund. Hur får man egentligen sina barn att vara en bra kompis ? Hon fortsätter att läsa.


Anledningen till att jag frågar är att min dotter är fem år och är varje dag elak mot en pojke på förskolan. Bakgrunden är den att hon och en annan pojke, som vi kan kalla Pelle, är fantastiskt bra vänner. Har inte barnet egna vänner, bjud över dina vänner med barn. Tänk på att umgänget ska vara i en positiv anda.


Du kan också anmäla barnet till en fritidssysselsättning och låta det sociala samspelet i gruppen växa fram parallellt medan de sysslar med något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg