fredag 21 oktober 2016

Enskild egendom vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån.

Regler om vad som händer med egendom vid skilsmässa finns i äktenskapsbalken (ÄktB). B så är en makens egendom giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Egendom kan vara enskild t ex genom att en make fått den i gåva med villkoret att den ska vara mottagarens enskilda vilket framgår av kap.


Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Men vad enskild egendom egentligen innebär är att den inte ska tas upp i en eventuell bodelning. Det är vid en skilsmässa som enskild egendom inte kan tillfalla den andre partnern, då all egendom som är enskild behålls i orört skick av den som äger den. Man skiljer mellan giftorättsgods och enskild egendom.


Giftorättsgods är all.

Enskild egendom En makes egendom som inte är giftorättsgods. Dock räknade jag snabbt ut att i så fall skulle han ha rätt till hälften av husvagnen jag köpt för mina sparade pengar, halva mitt fondsparande och halva mitt sparkonto. Sammanfattning – hur egendomen blir enskild. För att skydda egendom som man ger bort från att ingå i bodelning måste gåvobrev upprättas med föreskrifter om att egendomen skall utgöra enskild egendom. Svaret på hur man ska se på arvet beror på omständigheterna i det enskilda fallet.


Vid en skilsmässa ska som huvudregel all egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika mellan makarna. I vissa fall kan egendom vara enskild och då ska den inte beaktas när man delar upp alla tillgångar mellan sig själv och sin make eller maka. Egendom som är giftorättsgods anses vara makarnas gemensamma och ska vid en skilsmässa delas lika mellan dem. Däremot ägs enskild egendom med ensamrätt. Därför är det viktigt att ditt arv görs till just enskild egendom , för att inte ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa.


Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall, om inte den ägande parten går med på. Den make som äger mer måste då ge den andra egendom för att båda ska få lika mycket med sig ur skilsmässan. Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom , men som först aktualiseras vid en bodelning. En tillgång kan göras till enskild egendom genom äktenskapsföror som är det vanligaste sättet.


I ett äktenskapsförord kan makarna avtala att vissa tillgångar ska vara enkskild egendom. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider.

Maken tog av pengar han fått som enskild egendom och köpte en större bil och i och med det så hade jag rätt att egentligen få halva bilens värde vid vår skilsmässa. Genom att skriva ett testamente, i vilket du föreskriver att egendomen ska ärvas som enskild egendom , gör du vad du kan för att det arv som du efterlämnar kommer att stanna “inom släkten”. Under åren finns kvitton på renoveringar och köpeskillingen. I denna delas makarnas tillgångar, som är giftorättsgods, efter avdrag för makarnas skulder lika mellan makarna. Undantag från detta finns, t ex gällande korta äktenskap eller genom andra frågor gällande oskälighet.


Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom , ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. En enskilda firma är i praktiken samma sak som personen som driver den. Alla tillgångar och skulder är personliga.


Till skillnad mot Ziggy tror jag inte alls att senaste bokslutet har med detta att göra utan det faktiska värdet (tillgångar minus skulder) vid brytdatum för bodelning. Bodelning görs också då den ena av makarna avlidit, om inte all egendom är enskild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg