onsdag 13 maj 2015

Stämningsstabiliserande medicin borderline

Mediciner vi bipolär sjukdom Stämningsstabiliserande mediciner skall ses som basen för behandling av bipolär sjukdom. Dessa verkar genom att få hjärnceller att växa till sig, bli mer motståndskraftiga och stabila. Vilket i sin tur bör minska spänning mellan mani och depression.


Jag har diagnosen borderline personlighetsstörning, och ja, jag vet att detta är något jag ska ta upp med min läkare (vilket jag gjort), men jag vill höra erfarenheter från andra innan jag beslutar mig. Till saken: Jag vill kanske börja ta medicin igen, eftersom mina dåliga episoder börjar komma tillbaka. Mintax - stämningsstabiliserande medicin tar bort de värsta topparna och dalarna i humörssvängningarna som är särskilt problematiska för personer med borderline och bipolär sjukdom.

De ser till att humöret är ganska jämt och stadigt istället för att svänga fram och tillbaka, så som det ofta gör för personer med denna problematik. Jag har också förstått att det inte är en medicin en borderline patient får först och främst. Då topimax oftast används på personer som är bipolära.


Om jag fattat det rätt) Men det är ju bra att läkaren ändå lyssnade på dig och kunde ge dig den medicinen och att du fått en positiv upplevelse av den. Eller ja, stängdes också visserligen. Det beror på att depressionen inom borderline inte klassas som egentlig depression - den sortens depression man kan behandla med SSRI.


Istället behöver man ofta stämningsstabiliserande läkemedel, de man ofta använder vid bipolaritet. Vissa har turen att klara sig på SSRI, men inte alla.

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Det finns behandlingar som kan hjälpa dig med EIPS. Sveriges största webbsidor för kunskap om hälsa och medicin till allmänheten. DSM-personlighetssyndrom, borderline. Diagnos- kriterierna i de båda manualerna överensstämmer väl.


Punktprevalensen av EIP hos barn och ungdomar i normal - populationen anges till. Kumulativ incidens vid års ålder uppskattas vara och vid års ålder (6). Antidepressiva läkemedel är vanligt förekommande i behandling mot borderline. Vissa behöver medicin under hela sitt liv, andra bara under de perioder i livet som är extra tuffa medan några klarar sig helt utan medicin.


Du får pröva dig fram och se vad som passar dig bäst och vad du mår bäst av. Vet inte mkt om världen av stämningsstabiliserande , har provat en sort bara men minns ej vad den heter. Men idag finns inga mediciner som specifikt hjälper personer med emotionell instabilitet vid sidan av antidepressiv och stämningsstabiliserande medicin. Orsaken att det heter olika beror på att vården använder olika diagnosmanualer.


Borderline , vad är det? Symptom Den som har borderline har ofta starka känslor som växlar snabbt, ett väldigt svängigt humör. För behandling av depression och humörsvängningar kan användas antidepressiva och stämningsstabiliserande.


Vid lägre doser kan användas antipsykotika, att kontrollera förvrängda tänkande eller ångest. Förebyggande av borderline personlighetsstörning.

Jag lider av mkt dålig självkänsla som lett till psykiska sjukdomar som depression och ångest, har även bipolär sjukdom II. Tar antideppresiv,ångestdämpande och stämningsstabiliserande medicin. I vuxen ålder har mina problem bestått i en inre oro och rastlöshet, börjat o slutat på många jobb. Bipolär sjukdom bör handläggas inom psykiatrin i samråd med en specialist i psykiatri. En suicidriskbedömning ska göras.


Prover och andra undersökningar används för att utesluta sekundär affektiv sjukdom, kontrollera värden i samband med insättning av medicin , samt för att kunna monitorera de långsiktiga effekterna av behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg