Hardings teori om genus. Precis som Hirdman talar hon om den uppdelning, dikotomi (motsättning) som finns mellan manligt och kvinnligt. Likaså att det manliga är överordnat det kvinnliga, att det finns en asymmetri (obalans). Förbättrad jämnställdhet genom kunskap om genus är en väg framåt. På goda grunder kan man anta att om ingen uppmärksammar, efterforskar och följer upp bristande jämställdhet inom samhället kommer inte heller förbättringar att ske.
Senare utveckling av denna teori har understrukit att andra erfarenheter än den kvinnliga måste inkluderas i kritisk analys av vetenskapen.
Exempel på sådana erfarenheter är etnicitet och handikapp och man bör då snarare tala om erfarenheter av förtryck, än specifikt kvinnliga erfarenheter. Begreppen genus och genussystem lanserades i Sverige av Yvonne Hirdman, professor i historia vid Stockholms universitet och Södertörns högskola. Enligt Hirdman skapar och upprätthåller varje samhälle ett ordningssystem där kvinnor och män tillskrivs olika uppgifter, roller och positioner.
Det handlar inte om enskilda individer och deras biologiska kön, utan om samhällets normer och föreställningar kring flickors och pojkars uppträdanden (a.a.). Hallberg talar om könsrollsteorin och menar att det är ytterliggare en teori som har använts inom forskning i förskola och skola i förhållande till socialisation. Uppsatser om SANDRA HARDING GENUS TEORI. Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans.
Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Vi främjar hållbara villkor för forskning och utbildning genom kunskap om genus och andra.
Feministiska teorier har på många sätt influerat den postkoloniala teorin , och vice versa. För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. På sociologiska institutionen kan du ta del av teorier och forskning om genus och jämställdhet i kurser som ”Grundläggande sociologi” och ”Makt och social skiktning” på grundnivå och kursen ”Gender and gender structures” och demografikursen ”Population processes” på avancerad nivå.
I litteraturgenomgången beskrivs begreppen genus och jämställdhet. Det är viktigt att veta innebörden och definitionen, särskilt som betydelsen av begreppen kan vara komplexa. Ord är dock viktiga och rymmer ofta belysande berättelser om politiska beslut och politisk kamp samt vetenskapliga legitimerings- och institutionaliseringsprocesser.
Feminism, genus och jämställdhet - vad är det och vad är skillnaden? Först och främst, genusvetenskap (och i förlängningen jämställdhetsarbete) är ett kunskapsområde, ett riktigt ämne, och inte en åsikt. När man pratar om genus kan många tycka att det är flum och bara påhittat. Genus skiftar från tid till ti från kultur till kultur, från grupp till grupp. Genus är vårt sociala och kulturella kön.
Alla samhällen har en uppfattning om hur en kvinna och en man ska vara. I den västerländska kulturen har kvinnan länge setts som underordnad mannen. Genus , kön, kropp: teorier och debatt, hp. Mycket beror på om du har rätt behörighet och hur många andra som söker samma utbildning. Och vad är kön över huvud taget.
Begreppen kön och genus är omdebatterade och används än idag inte enhetligt utan ges olika innebörd beroende på vilket sammanhang och ämnesdisciplin man befinner sig inom. Diskussionen om begreppsparet kön och genus har i Sverige försvårats av att begreppet kön i svenskan (och även kjönn i andra nordiska språk) har en luddigare innebörd än engelskans tydliga skillnad mellan sex och gender.
Skickas inom 1-vardagar. Köp Om genus av Raewyn Connell, Rebecca Pearse på Bokus. Boken har läsarrecension.
I Om genus ger Raewyn Connell och Rebecca Pearse en översikt över och en introduktion till genusforskningens centrala frågeställningar. De utgår från att genus är en nyckeldimension i vårt privatliv, våra sociala relationer och vår kultur. Det här är en webbplats om arbete för jämställdhet och likabehandling i förskola och skola. Den riktar sig till pedagoger och skolledare.
Syftet är att ge konkreta tips, idéer, samt metoder och verktyg för att arbeta med jämställdhet och likabehandling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.