torsdag 28 maj 2015

Mäns våld mot kvinnor statistik

Misshandel mot kvinnor utgjorde procent av samtliga misshandelsbrott. Mäns våld mot kvinnor. Både män och kvinnor kan vara överlevande och förövare av genusbaserat våld.


Statistiken visar dock att majoriteten av allt genusbaserat våld begås av män och riktar sig mot kvinnor och tjejer. En stor del av det genusbaserade våldet är sexuellt våld. Sexuellt våld omfattar våldtäkt, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier.

Av de anmälda misshandelsbrotten mot person år eller äldre var procent riktade mot kvinnor och procent riktade mot män. För både kvinnor och män var majoriteten av de misstänkta gärningspersonerna män. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem.


Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld.


Det är procent av alla fall av dödligt våld mot kvinnor under året. Motsvarande siffra för män var fem procent.

Våld mot kvinnor kostar samhället mellan och miljarder kronor varje år. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män.


Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män. Roks kvinnojourer och tjejjourer skickar årligen in statistik till Roks. Med hjälp av den kan vi synliggöra det viktiga arbete som kvinnojourerna och tjejjourerna gör för att stötta kvinnor , tjejer och barn utsatta för mäns våld. FN:s generalförsam-ling att göra den november till en internationell dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Miljoner kvinnor utsätts för våld varje dag.


Det finns ett omfattande mörkertal vad gäller mäns våld mot kvin-nor och särskilt det våld som sker i nära relationer, vilket innebär att våld mot kvinnor underskattas i kriminalstatistiken, enligt BRÅ. Vårt mål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, men det kommer aldrig att hända om vi inte börjar med killars våld mot tjejer. En kvinnomisshandlare börjar inte plötsligt slå när han är 4 säger hon. Första svenska studien. Trots unga tjejers utsatthet är ämnet tämligen outforskat.


Man skulle ju vilja jämföra statistiken för hur många män som blivit ihjälslagna av kvinnor och vice versa. Eller som blivit misshandlade överhuvudtaget så illa så de iaf fått ett blåmärke. Den statistiken talar nog rätt tydligt för sig självt.


Man blir så trött på det här med männen som hela tiden skall köra med men vi. Det våld som drabbar kvinnor respektive män skiljer sig generellt i mönster och uttryck.

Det är våld som ofta upplevs som mer skamfyllt och svårt att. Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare. Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta. Hej och välkommen till min nya blogg!


Jag går sista året på gymnasiet och läser en kurs som heter psykologi. Vi har fått i uppgift att göra ett arbete och framföra det i en blogg. Jag har valt att skriva om kvinnomisshandel, mäns våld mot kvinnor.


Eftersom det är ett vardagligt problem för många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg