måndag 18 maj 2015

Äktenskapsförord registrering tingsrätt

Vi gör juridiken tillgänglig. Hos oss skriver du enkelt avtal online till fast pris. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online! Skriv testamente enkelt online!

Svar på de vanligaste frågorna. Registrera äktenskapsförord. Eftersom det kan se ut på olika sätt finns ingen särskild blankett. Det kan därför vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera äktenskapsförordet. Ska ett äktenskapsförord registreras vid tingsrätten eller hos Skatteverket?


Vi reder ut begreppen och förklarar vilka regler som gäller för registrering. Ange namn, personnummer och att det gäller ett äktenskapsförord.

Gäller främst efternamn när det gäller äktenskapsförord. Sist men inte minst så skall ansökningsavgiften till tingsrätten betalas in. Idag är den summa 27- och det viktigaste att ange vid inbetalningen är att det gäller äktenskapsförord samt att uppge personnummer på den inbetalande. Sammanfattning angående registrering av äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord måste registreras för att vara gällande.


Som huvudregel är det dagen då äktenskapsförordet inkommer till Skatteverket, som blir dagen då förordet börjar verka. För att äktenskapsförordet ska få någon verkan, ska det vara inlämnat senast vid den kritiska tidpunkten. Den kritiska tidpunkten är när ansökan om äktenskapsskillnad inkommer till tingsrätten (kap. §). Om ni av ekonomiska skäl eller er personliga situation inte kan betala kostnaden går det att ansöka till tingsrätten om ersättningsgaranti.


Tingsrätten kan då besluta om att ni får hjälp att betala maximalt fem timmars arbete för bodelningsförrättaren. Skatteverket för registrering – Ni har registrerat ert äktenskapsförord hos tingsrätten men det ska registreras hos Skatteverket enligt lag. Annars gäller ert äktenskapsförord först från och med den dag då det lämnas in till tingsrätten för registrering. Det är ganska vanligt att par som skall gifta sig låter upprätta ett äktenskapsförord. Som jag skrev tidigare i inlägget om registrering av äktenskapsförord så skall ert äktenskapsförord skickas in till tingsrätten efter att ni skrivit under det.


I annat fall gäller det först från och med den dag då det ges in till domstolen.

Formkravet på ett äktenskapsförord är att det ska upprättas skriftligen och skrivas under av makarna eller de blivande makarna. Innan dess träder det inte i. Ansökningen kan göras hos vilken tingsrätt som helst oberoende av makar-nas hemvist. Vid registreringen skall äktenskapsförordet i original jämte tre vidimerade kopior samt personbevis vilket inte får vara äldre än tre månader skickas in till tingsrätten. Efter det att tingsrätten registrerat äktenskapsförordet skickar tingsrätten tillbaka äktenskapsförordet till ingivaren.


Makarna kan i ett äktenskapsförord också bestämma att den ena maken ska ha giftorätt i en sådan egendom som han på grund av ett tidigare äktenskapsförord inte har haft giftorätt i. Hur upprättäs ett äktenskapsförord ? Det ska innehålla datum och underskrift. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Det kan ta några veckor från det att Skatteverket fått information från tingsrätten till det att skatteverket registrerar den i folkbokföringen.


Ny e-tjänst på tingsrätten Ansökan om skilsmässa utan blankett. Nu går det att ansöka gemensamt om skilsmässa via e-tjänst. För att kunna använda e-tjänsten måste ni vara överens om att skilja er.


Om ni har barn under år behöver ni också vara överens om vårdna boende och umgänge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg