onsdag 20 maj 2015

Bäst medicin för borderline biverkningar

Ofta krävs kombinationsbehandling med eller ibland flera mediciner för att få riktigt god effekt. Omega tillskott har också visat sig kunna hjälpa mot nedstämdhet, irritabilitet mm. För hennes del kan dialektisk beteendeterapi, DBT, vara till god hjälp. För ”Peter”, som har en bipolär sjukdom, är mediciner däremot av avgörande betydelse, säger Sofie Westling.


Både Peter och Anna har gjort försök att ta sina liv, men för Annas del finns inte dessa tankar kvar när hon nått Peters ålder.

Det finns flera varianter av terapi som testas på personer med borderline varav en är dialektisk beteendeterapi, så kallad DBT. Metoden har utgått från kognitiv beteendeterapi, KBT. DBT har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för de personer som har borderline i kombination med ett självskadebeteende. Det är bättre både för mamma och fostret i magen med en väl behandlad depression, än att depressionen är obehandlad.


Prata med din läkare om du planerar att bli gravid när du behandlas med antidepressiva läkemedel. Om du blir gravid ska du inte sluta ta medicinen men du ska diskutera din medicinering med läkaren. När du blir äldre sjunker halten melatonin nattetid och då kan det för en del personer fungera att använda läkemedel med melatonin för att kunna sova bättre.


Du kan få medicinen om du är över år.

Ta läkemedlet en till två timmar innan du går och lägger dig. I vissa fall fungerar inte heller antidepressiv medicin. Hur man reagerar är väldigt individuellt. Men ska man börja med medicin behöver man inte vara rädd för att få mer ångest eller så. De allra flesta får inte det.


Man behöver inte vara rädd för att börja med medicin. Ofta behövs en kombination av läkemedel. Din doktor kommer att välja ut den kombination som är bäst för dig, beroende på om det du har störst problem med är mani eller depression och utifrån vilka mediciner som fungerat bra för dig tidigare.


Behandling för att stabilisera och förhindra återfall är långsiktig. Om du till exempel reser på semester till varma länder kan det därför vara bra att göra uppehåll med behandlingen under en kortare tid för att undvika biverkningar. Biverkningar av kalciumflödeshämmare. Kalciumflödeshämmare kan ge biverkningar som till exempel ansiktsrodna svullnad vid vristerna, huvudvärk, trötthet och illamående.


Vissa behöver medicin under hela sitt liv, andra bara under de perioder i livet som är extra tuffa medan några klarar sig helt utan medicin. Du får pröva dig fram och se vad som passar dig bäst och vad du mår bäst av. För dig som har borderline är rutiner väldigt viktigt.


Dessa verkar genom att få hjärnceller att växa till sig, bli mer motståndskraftiga och stabila.

Vilket i sin tur bör minska spänning mellan mani och depression. SSRI mediciner har nog aldrig funkat för mig. Bara en massa biverkningar. Har på senare tid fått bensodiazepiner i form av sobril och stesolid utskrivet.


Böjade med sobril som funkade helt okej, mycket bättre än något annat jag tagit, men gick sedan över till stesolid som har räddat mig. De här testerna utförs helt enkelt för att kontrollera att det är ofarligt för dig att börja ta litium. Problemet med litium är att en viss mängd av ämnet måste finnas i blodet för att det skall vara effektivt, men om nivån stiger alltför mycket kan biverkningar uppstå. Hur kan jag vara säker på att litiumnivån är lagom? Téer innehåller mycket stora mängder antooxidanter och kan vara mycket bra för din allmänna hälsa.


Chaga te kan också hjälpa mot en lång rad olika hälsoproblem. Téet skall inte användas istället för medicin utan endast som ett komplement till andra behandlingar och I förebyggande syfte för att undvika att du blir sjuk i framtiden. De flesta läkemedel har biverkning ar , men de flesta av dem är ofarliga.


Allvarliga biverkning ar finns, men de är sällsynta. Det bästa sättet att minska risken för biverkning ar är att följa läkemedlets anvisningar. Det främsta målet med ett läkemedel är att det ska vara effektivt mot den sjukdom som den ska behandla. I kombination med annat medel för att undvika kaliumbrist finns till exempel Normorix, Moduretic och Sparkal.


Samtliga dessa mediciner ger en ganska måttlig vätskedrivande effek, eftersom låg dos räcker för att ha effekt på blodtrycket. Vanliga biverkningar av dessa mediciner är yrsel och trötthet. När det gäller patienter som har en diagnos är vi överens om att statiner har bra effekt för att förebygga nya infarkter. Diabetiker behandlar vi allti eftersom sjukdomen innebär högre risk för hjärtproblem.


Visst har statinerna biverkningar , men de är ganska få och kan oftast justeras med att sänka dosen eller byta preparat. De har funnits länge och har fler biverkningar än andra antidepressiva läkemedel. De används oftast vid svår depression eller om andra antidepressiva inte har fungerat.


Hur du upplever de olika medicinerna skiljer sig från person till person och beror även på vilken dos du tar. Rökstopp, bra kost, sjukgymnastik och motion är viktigt. Medicineringen måste därför vara rätt anpassad för. Man behandlar också med läkemedel som vidgar luftvägarna och minskar inflammation samt syrgas till de som har kronisk andningssvikt.


Andningsteknik, psykologiskt stöd och anpassade hjälpmedel kan underlätta vardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg