måndag 11 maj 2015

Umgängesrätt med barnbarn

Som mor- och farförälder har ni ingen umgängesrätt med ert barnbarn. Socialnämnden ska då gå till domstol och begära beslut om umgängesrätt för er. Under de senaste åren har man också diskuterat ifall far- och morföräldrar eller andra närstående vuxna till barn enligt lagen ska få mera rättigheter att träffa barnbarnen och ifall de vid en vårdnadstvist kommer att kunna förordnas umgängesrätt med barnbarn.


Som utgångspunkt har mor- och farföräldrar ingen lagreglerad rätt till umgänge med sina barnbarn. Men det är barnets föräldrar (vårdnadshavare) som har ett ansvar att tillgodose barnets behov av umgänge med någon som står barnet särskilt nära (kap. § tredje stycket Föräldrabalken). Danmark Frågor om vårdna boende och umgänge regleras i forældreansvarsloven.


Bestämmelser om umgänge (samvær) med annan än förälder finns i § i lagen. Det kan finnas anledning att väcka talan om umgängesrätt om ni tidigare har haft en god och nära kontakt, och det skulle gå ut över barnen om kontakten bröts. I första hand kommer dock socialnämnden att försöka verka för en gemensam överenskommelse med barnens vårdnadshavare.


Hoppas att du får träffa barnbarnen snart! Men jag är ingen advokat eller jurist eller expert i ämnet ifråga, så vad vet jag. Skrivet av Fia: Tack för svaret ! Mor- och farföräldrar har ingen juridisk umgängesrätt med sina barnbarn. Vid en ofrivillig brytning står de ganska maktlösa.


En fruktansvärt sorglig historia med bara förlorare, säger Kristina, som inte fick träffa sina barnbarn på tre år. Här är hennes och makens version av vad som hände. Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Lagen stadgar att du som förälder har ett ansvar att tillgodose ditt barns behov av umgänge med någon som står barnet särskilt nära (kap. § tredje stycket FB). Innan domstolen avgör en ansökan om verkställighet av ett i en främmande stat givet beslut som gäller vårdnad om barn eller umgängesrätt eller om återlämnande av barn, ska den ta reda på barnets åsikt, om barnet med hänsyn till sin ålder eller andra omständigheter som kommit till domstolens kännedom kan anses ha uppnått en.


Om det nu är så att den nuvarande vårdnadshavaren skulle förhindra och förbjuda umgänge med ert barnbarn , har ni en möjlighet att få till umgängesrätt om ni har stått barnet nära sedan innan. Denna möjlighet består i att ni kontaktar socialnämnden och ber nämnden väcka talan om umgängesrätt åt er, se kap. Mor- eller farföräldrarna har ingen självständig rätt till umgänge med barnbarnet , utan blir helt beroende av den andra förälderns goda vilja att låta barnet träffa dem.


Det kan vara på en lokal med tillgänglig personal eller med stöd av någon annan anhörig. Rörande din umgängesrätt som mormor, kan rätten på talan av socialnämnden ge dig en självständig umgängesrätt med ditt barnbarn. Det är alltså möjligt att du kan beviljas umgängesrätt även om din dotter inte gör det. Observera att du själv inte kan föra talan i rätten om egen umgängesrätt , utan en sådan talan måste föras av socialnämnden.


I första hand anser jag att du borde tala med din son och eventuellt också sonhustru om möjligheten till ett umgänge med ditt barnbarn. Ibland fungerar det bäst om man har ett tidsbestämt umgänge som till exempel en dag i månaden så att ni alla, inklusive flickan vet att just den dagen är det en dag tillsammans med farmor som gäller. Farmors umgängesrätt med barn.


Blev farmor till en liten tjej i juli. Har glatt mej otroligt åt detta, men så tog deras förhållande slut. Hon har en diagnos Bipolär-Borderline och det har väl varit anledningen till att deras relation inte fungerade. Det verkar som ditt barnbarn har fått en speciell start i livet, och då är det ju viktigt att det finns trygga personer runt hen. Generellt sätt kan man säga att det är ditt barnbarn som har rätt till umgänge med sina föräldrar och vårdnadshavare.


Det är föräldrar och vårdnadshavare som har rätt att ha umgänge med sina barn. Det tycker samtliga borgerliga partier, som strax efter årsskiftet reserverade sig när riksdagen avslog två motioner på temat. Så länge du håller på med det så kan de ju inte passa barnet någon gång utan din medverkan och det är säkert en nagel i ögst på dem. Att du alltid måste vara med är också ett sätt att förmedla att de inte klarar av att umgås med sitt barnbarn utan dig i närheten eller att du inte vill ge dem den möjligheten.


Det gäller farmor och farfar. Får de träffa sina barnbarn genom att direkt kontakt med fd svärdotter trots att deras son inte vill det? Han vill hellre att de ska kontakta honom först så att han själv får ordna träffar dem emellan. Det finns flera exempel på hur farmor och farfar ordnar umgänge med barnbarnen utan sonens vetskap.


Umgängesrätt med barnbarn

Själv skulle jag bli galen om min knäppa pappa som aldrig brytt sig om mig eller sina barnbarn plötsligt skulle kräva umgängesrätt med dem. Jag har helt brutit från min pappa pga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg