måndag 11 maj 2015

Dela pension vid skilsmässa

Så påverkas den allmänna pensionen vid en skilsmässa. Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa. De pengar som redan har förts över behåller den som fått pengarna och de ingår inte i bodelningen när den gemensamma egendomen ska delas. Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken).


Dela pension vid skilsmässa

Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). Det föreslog Folkpartiet under söndagenI samband. Förslaget går ut på att en större del av pensionen ska ingå i det som makarna delar mellan sig. TVNews - the latest news every day, all year round. Så om vi nu vill dela pensionerna för att jämna ut skillnaderna mellan könen, hur ska vi göra då?


Möjligheten att dela pensionen finns redan, men då gäller det premiepensionen. Det går att ge bort hela sin premiepension om man vill. Gåvan ges i förväg och bytt är bytt, även vid skilsmässa.


Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet. Många vill dela pensionen vid skilsmässa Folkpartiet deklarerade tidigare i år att man vill att tjänstepension ska delas lika vid skilsmässa. Svenskarna tycks positiva till förslaget, visar en ny undersökning från Novus. Skillnaden i pensionsinkomst är något de flesta människor inte funderar över innan den dagen kommer då de skiljer sig och bodelning skall ske.


Pensioner vid äktenskapsskillnad. Många känner inte till att vissa pensioner skall ingå i bodelningen vid skilsmässa. Den som bildar familj bör tidigt diskutera fördelning av föräldraledighet, vård av barn och eventuellt deltidsarbete eftersom dessa beslut påverkar pensionen. Genom åren har jag träffat många som inte tänkt på detta och för dem skulle det vara positivt att kunna dela pensionen vid skilsmässa. Vi ska bodela efter skilsmässa.


Mitt x påstår att han inte behöver dela med sej av sina privata pensionsförsäkringar då han inte gjort några inbetalningar under vårt äktenskap. Han har också varit ensm ägare av ett AB år och satt in sin tjänstepension själv. Flest vill dela pensionen lika vid skilsmässa En knapp majoritet av svenskarna vill dela tjänstepension och allmänna pension lika vid skilsmässa.


I snitt har kvinnor bara procent av männens pensionsnivå i dag. Eftersom män tjänar mer än kvinnor i dag innebär det att män även får högre pension. Kvinnor har i genomsnitt procent av männens pension.


I dag ingår bara den privata delen av pensionen i bodelningen. Folkpartiet vill att en större del av pensionen ska ingå i giftorättsgodset och delas vid skilsmässa. Fonderna är värda mer än bankkontona. I dag är det endast det privata pensionsparandet som delas upp i en bouppteckning efter en skilsmässa.


Detta vill folkpartiet ändra på och i stället låta en större del av pensionen ingå i det som kallas giftorättsgodset och som delas mellan makarna vid en skilsmässa. STOCKHOLM Stockholm Folkpartiet presenterar ett nytt förslag om hur pensionen ska delas mellan makar vid skilsmässa. Syftet är att förbättra den ekonomiska situationen för kvinnor som går från äktenskap där mannen tjänat mer. Jag har en mer vanlig pension. Vid en skilsmässa – tillfaller den del som han har lagt i försäkringar etcetera enbart honom eller får jag någon del av detta?


Dela pension vid skilsmässa

BIRGITTA Jag förstår att du lyfter frågan. Giftorättsgodset kan vara antingen sådant som makarna köpt gemensamt och därför äger tillsammans eller sådant som vardera maken köpt eller på annat sätt förvärvat. Aktiebolag och skilsmässa Behöver veta vad som gäller vid skilsmässa när man har aktiebolag. Min man äger ett Aktiebolag till som han startade för ca år sedan.


Vi gifte oss för år sedan och ska nu skiljas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg