På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Regler om skilsmässa och försörjningsplikt finns i Äktenskapsbalken. Under betänketiden är ni fortfarande gifta och då ska bägge makar bidra till hushållet utifrån sin egen förmåga (kap 1§ ÄktB). Försörjningsplikt vid separation.
Efter en skilsmässa är huvudregeln att varje make svarar för sin försörjning. Ekonomin vid en skilsmässa. Vet inget om sakfrågan ang försörjningsplikt , men tänker att som vuxen får man ta eget ansvar för sin försörjning.
Exakt vad gäller vid skilsmässa och försörjningsplikt ? Kan den ene personen rent sonika kräva pengar av den andra eller måste det gå via någon instans som tar beslut? Ligger i skilsmässa med betänketid (tyvärr) och jag har ej bott i gemensamma hemmet på ca månader. Har ny lägenhet sen ett par veckor tillbaka. Det innebär att reglerna om underhåll under äktenskapet fortfarande är tillämpliga och att ni ska bidra till gemensamma och personliga behov.
Jag har förklarat för x-maken att försörjningsplikt råder under betänketiden och detta innebär att var och en bidrar efter förmåga. I vårt fall bidrar jag alltså med zipnada och han med sin lön. Ruskigt orättvist anser han (och delvis kan jag hålla med honom men sådan är lagen). Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning.
Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Har letat men hittar ingenstans vad som ingår i försörjningsplikten för till syvende och sist så blir det jag som står för huslån, barnens kostnader och de gemensamma räkningarna när hon lagt sin lilla inkomst på oväsentligheter. Detta innebär bl a att makarnas försörjningsplikt upphör och att makarna i samband med skilsmässan måste dela upp den egendom som någon av dem äger och som är giftorättsgods.
Det finns ett stort antal artiklar om skilsmässa här på Juridex. Då ni är oense om skilsmässan måste en betänketid tillämpas såvida ni inte bott isär i minst två år. I ert fall måste er fru skicka in en ansökan om en skilsmässopapper avseende en icke gemensam skilsmässa vilket per automatik kommer med en betänketid. Jag hoppas att detta svarade på er fråga. En skilsmässa , eller äktenskapsskillnad som är den juridiska benämningen, innebär att äktenskapet mellan två makar upphör.
Domstolen som blir behörig att fatta beslut om er skilsmässa är den domstol som först tog emot ansökan (och som uppfyller villkoren ovan). Domstolen i det EU-land som beslutar om hemskillnad blir också behörig vid en skilsmässa (om det är möjligt enligt landets regler). Det är det faktum att ni flyttar isär som aktualiserar frågan. Vid bodelning på grund av ena makens död ska inga pensionsrättigheter ingå. Motivet bakom undantaget är att trygga den efterlevande makens pensionsbehov.
Det blir därmed ingen hopslagning och uppdelning av pensionerna som det blir vid en skilsmässa utan den efterlevande maken får behålla sina egna pensionsrättigheter. Det innebär att det endast är tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan (brytdagen) som kommer att ingå i bodelningen. Om ni inte har barn och om ni ansöker tillsammans brukar skilsmässan gå snabbt, men vi kan inte säga någon exakt tid. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.
Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. I utmätningsbeskedet framgår det hur mycket av den anställdes lön som skall mätas ut varje månad och vilket förbehållsbelopp som gäller. Förbehållsbeloppet utgör det existensminimum som den anställde har rätt att behålla av nettolönen för sin försörjningsplikt och av detta belopp får ingen utmätning göras.
Har för mig att man aktivt själv kan ansöka om det i samband med skilsmässa , men inte att Soc kan bestämma om sånt. Då borde det finnas pengar, om ett sånt beslut är fattat. Eller så har han EXTREMT mycket lån.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.