onsdag 15 november 2017

Lån vid skilsmässa

Signera direkt med BankID. Har du redan lån och vill öka det? Ansök om ett lån hos Bynk idag. Få svar snabbt och välj månadskostnad själv!


Med rådgivning från erfarna lånehandläggare som hjälper dig i ditt val av låneerbjudande.

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Detta lån som den ena maken tagit i sitt namn ska alltså betalas av denna maken efter en skilsmässa. Om det till exempel är en bank som givit lånet så kan inte banken kräva den andra maken på pengar, eftersom denne inte står som medsökande eller liknande på lånet. Den andra maken är således inte betalningsskyldig för lånet. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden.


Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation. Vid skilsmässa Som huvudregel bör man alltid skriva ett bodelningsavtal i nära anslutning till skilsmässan annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning.

Jag bor kvar i huset med vår son. Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan. Bodelningen är nästan klar, jag håller på att skriva över hela huset på mitt namn och att ta över vårt gemensamma lån på huset. Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. Lånet måste omförhandlas vid separation.


En jurist kan hjälpa till med bodelning och avtal. Vid “övertagande av lån ” och bostad så måste den personens ekonomi klara av ett bolån själv. Gemensamma lån vid separation, ta över bolån. Innan man fastställer vem som har störst behov så bör man dock alltid kolla med sin bank att man verkligen kan bo kvar i huset.


De flesta makar har lån på sina hus. Lån som oftast bygger på två personers inkomster. Banken har alltså en betydligt större säkerhet en med enbart en inkomst.


Många som i stället äger en gemensam bostad missar att det inte självklart att få dela lånet vid en separation. Bankerna har ingen sådan skyldighet och en ny kreditprövning görs alltid. Det är därför viktigt att kontakta sin bank i ett tidigt skede.


Egendom som skaffats efter dagen då ansökan om skilsmässa inkommit till domstolen ska inte ingå i bodelningen.

Tänk på att få bodelningen gjord i nära anslutning till skilsmässan eftersom bodelning annars kan begäras flera år i efterhand. Vad händer om banken inte godtar att han står själv på lånen ? Vi har inte hunnit renovera så mycket och värdet på huset har förmodligen inte stigit, snarare tvärtom då det är mycket halvgjort. Vi vill så fort som möjligt skriva över allt med huset på honom Hur funkar allt?


Vid en bodelning delas alla gemensamma tillgångar mellan makarna. Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan. Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra. Var uppmärksam på vem som äger vad och vem som betalar lånen i ett samboförhållande. Om ni separerar behåller ni respektive egna egendomar som bilar, aktier och liknande.


Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Grundregeln är att lån bodelas vid skilsmässa. Det fungerar ungefär som så att man lägger sina tillgångar – enskild egendom och alla pensioner utom privata pensionsförsäkringar undantaget – i varsin hög och drar därefter bort studieskulder och andra skulder. Med andra ord kan den situationen uppstå att en skuldfri make indirekt får bidra med mer av sitt giftorättsgods än den skuldsatta maken vid bodelning om den andre maken skulle ha mycket skulder.


Kontakta oss för juridisk rådgivning om studielån, skulder och andra frågor vid skilsmässa. Ingår en fastighet i den och den ena parten vill behålla den så måste den lösa ut den andra på nåt sätt, oftast genom ett nytt lån. Klarar man inte det så måste fastigheten säljas.


Att i stället upprätta nåt slags skuldebrev gentemot varandra är ingen bra idé. Det är hans val vilket kanske gör att jag har extra svårt att tänka klart nu) Vi bor i hus och har lån på milj. Skilsmässa ta över lån Jag o min man kanske ska skiljas.


Två barn som kommer bo varannan vecka, om vi separerar. Inte genast i alla fall. Vid en skilsmässa görs normalt bodelningen först när äktenskapet är upplöst, men om någon av parterna begär det ska bodelningen utföras genast.


Det är inte ovanligt att bodelningen görs under den så kallade betänketiden som ingår i en skilsmässa. Det vanligaste är att ni äger halva fastigheten var om ni är gifta och det saknas äktenskapsförord. Det innebär i realiteten att ni delar på köpeskilling, vinst och förlust om ni säljer huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg