torsdag 30 november 2017

Bodelningsavtal under äktenskap

Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ni först skicka in en anmälan till Skatteverket. Oavsett om ni bodelar för att ni ska skiljas eller under äktenskapet, kan ni själva välja om ni vill registrera bodelningshandlingen hos Skatteverket eller inte. Om två makar vill överlåta egendom eller del av egendom till den andra maken kan överlåtelsen ske genom bodelning under pågående äktenskap eller genom gåva. För att kunna göra en bodelning under äktenskap så krävs det att makarna är överens om att en bodelning skall göras samt hur egendomen skall fördelas dem emellan. Skall ni göra en bodelning under äktenskapet så rekommenderar vi att ni använder er av det bodelningsavtal som ni kan ladda ner på Juridiska Dokument.


Bodelningsavtal under äktenskap

Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. Registrering av bodelningsavtal.


Om bodelning görs under pågående äktenskap ska bodelningsavtalet skickas in för att registreras hos Skatteverket. Görs bodelningen i samband med skilsmässa är det upp till makarna om de vill registrera bodelningsavtalet eller inte. Innan makarna gör en bodelning under bestående äktenskap måste de anmäla detta till Skatteverkets äktenskapsregister.


För detta ändamål kan du använda mallen Anmälan om bodelning under bestående äktenskap. Den ingår när du beställer denna mall för bodelningsavtal. Mall för bodelning i Word finnes via länken nedan.


Under ett äktenskap kan makarna, av något skäl, vilja dela upp sina tillgångar och få klarlagt i vem av makarna som äger vad. Från bodelningen under bestående äktenskap fram till bodelningen vid den eventuella skilsmässan, har den dyra tavlan ökat i värde till 400k, medan all annan egendom är värd densamma. När nu en riktig bodelning ska förrättas läggs egendomens värde ihop och delas på två, dvs.


Bodelningsavtal för gifta. Om ni är överens om hur egendomen ska delas upp är det ofta tillräckligt för att bodelning ska kunna genomföras. I vissa fall, till exempel om ni äger fastigheter, måste ett avtal skrivas. Ni kan själva skriva ett bodelningsavtal som ska undertecknas av er båda. Ni som vill kan få avtalet registrerat hos Skatteverket.


Det går bra att bodela utan att skilja sig. Det är till exempel vanligt att makar inte äger sin bostad eller sitt fritidshus till lika delar och vill ändra så de står lika på allt. Detta går att åstadkomma med hjälp av ett bodelningsavtal under pågående äktenskap.


Efter separation av äktenskap ska man alltid göra en bodelning – efter avslutat samboskap gör man bara en bodelning om någon av parterna kräver det. Om ni är sambor och ska separera kan en bodelning göras om någon av er begär det. Upprätta en bodelning online.


Hos oss på Familjens Jurist kan du enkelt och smidigt upprätta en bodelning online. Det kan ske under ett bestående äktenskap men är vanligast vid skilsmässa eller när sambor flyttar isär. Det kallas då bodelning under bestående äktenskap. Ett vanligt förekommande synonymt begrepp är bodelning inom äktenskapet.


Bodelningsavtal under äktenskap

En bodelning kan göras även om makarna inte vill skilja sig. Vår bodelningsavtalsmall är en gratis mall som gäller för två makar i äktenskap. Ett bodelningsavtal är också nödvändigt för att någon av makarna ska kunna ansöka om lagfart för en fastighet respektive få en bostadsrätt överförd på sig. Boken inleds med en redogörelse för rättsutvecklingen.


Därefter beskrivs egendomsordningen avseende öppen och dold äganderätt för makar, makars ansvar för skulder och giftorättssystemet. Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap. Skatteverket fördela sin egendom genom bodelning under äktenskapet utan att något mål om äktenskapsskillnad pågår.


När ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras för att fördela makarnas egendom. Ett äktenskap kan upplösas antingen genom skilsmässa eller genom att ena maken avlider. Vid en bodelning ska makarnas giftorättsgods, enligt huvudregeln, fördelas lika mellan dem. Giftorättsgodset utgörs av all egendom som inte är enskild. Gratis juridisk information samt möjlighet att ladda ner juridiska dokument.


Min man har haft hand om det ekonomiska så jag har haft mycket lite insyn när det gäller detta. Det har inte skrivits något om enskild egendom. Nu undrar jag hur det vi nu äger delas vid en ev.


Det finns många saker att ta hänsyn till vid bodelning, det kan vara bland annat äktenskapsföror samboavtal etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg