torsdag 29 december 2016

Vad pratar man om på parterapi

Vi förhandlar så att du slipper. Vad pratar man om på parterapi ? Samtalen mellan par och terapeut är olika i varje individuellt fall, men det finns vissa igenkända vanliga teman som ofta tas upp inom parterapi. Ofta låter terapeuten båda parter att berätta om sina problem för att främja partnerns förståelse för den andras beteende.


Tänk på det där med tystnad.

Om det händer något roligt eller sorgligt under dagen, vem är den första du vill dela det med? Visst kan det vara mamma, en väninna eller din syster, men om du inte ens på kvällen – mitt framför din partner vid middagsbordet – har lust att berätta så är det ingen rogivande tystnad er emellan. Ett par som går i terapi brukar oftast träffa en terapeut mellan till gånger beroende på vilken typ av problem paret har och vilka framsteg som görs under sessionerna.


Hur skiljer sig parterapi från individuell terapi? Det är vi som hjälper er med det. På hemmaplan kan ni sedan tillämpa förändringarna i ert vardagsliv. Hos oss pratar vi om både det problematiska och det positiva.


När ni slutar hos oss kommer ni att känna att ni klarar er på egen hand.

Att stöta på svårigheter i en relation är inte ovanligt, nästan alla kommer någon gång att tampas med problem som måste lösas. Med vad gör man när problemen blir så svåra och konflikterna så återkommande att man inte kan lösa dem själva? Det var det jag pratade om med Gustav igår.


Vi är jättedåliga på att bråka med varandra. Vi har aldrig gjort det. Ska man vara bra på att bråka, kanske ni undrar. I stället handlar parterapi om att synliggöra hur man förhåller sig till varandra och vad det för med sig.


Inte så sällan finns det en känsla av förlorad respekt inblandad. Man kan behöva diskutera hur vardagen är upplagd och hitta nya lösningar tillsammans med en utomstående part. Vi fick också lära oss att fundera på VAD vi egentligen blev arg på - ofta är det inte det vi tror.


Och nu är vi förstås alltid sams? Men vi vet iaf att vi verkligen vill vara tillsammans och att det hänger på oss båda att det ska funka - och då måste båda ge ibland även om man inte vill. Det behöver inte vara på grund av psykisk ohälsa. Men även om yngre killar ofta är öppnare i dag och mer benägna att prata om relationer, tycker jag att tjejer är mer benägna att prata vid ett tidigare stadium.


Män är mer benägna att söka hjälp när de fått ultimatum, och då kan det vara för sent. Psykodynamiska terapier, som förkortas PDT, utgår från att psykiska besvär kan bero på inre, obearbetade konflikter som man inte själv är medveten om. Konflikterna kan till exempel handla om balansen mellan att vara beroende av andra och att vara fri, eller mellan vad man drömmer om och de begränsningar som verkligheten innebär.

Man jobbar utifrån det som kallas samspelsmönstret, som handlar om att man förväntar sig vissa saker av sin partner och sen reagerar på olika sätt när exempelvis närheten, omtanken eller förståelsen uteblir. Vår parterapi börjar med att ni får berätta om er relation och vad ni vill ha hjälp med. Ibland kan det man har att prata om vara svårt och framkalla många känslor.


Vi kommer hela tiden hjälpa er båda oavsett bakomliggande anledning. Vår uppgift är inte att dela ut skuldbörda till någon. När ni vill prata om det… Upplägget vid samtal baseras på vad det är ni vill uppnå tillsammans och följer en röd tråd där vi övar vi oss på att aktivt lyssna till varandra, få syn på våra kommunikationsmönster och blir. Parsamtal kombineras ofta även med enskilda samtal. Det kan exempelvis bero på att man har svårt att prata om vissa saker inför den andra.


Parterapi går ut på att båda deltar. Samtalen kan också vara så konfliktfyllda till en början att var och en behöver ges extra utrymme för att samtalen ska bli konstruktiva. Viktigt att man kan prata med varandra Nu är de nästan där igen, står på tröskeln till grälet och svajar. Terapeutens ord ekar i tystnaden: ”ta ett steg tillbaka, vad handlar bråket egentligen om ? Göran reser sig, går och hämtar ett glas vatten. Man kan under en parterapi lära sig sansa sig, tänka sig för och ge sig själv och den andre andrum för eftertanke.


Väldigt mycket är vunnet om man efter uppträdena kan sätta sig ner och i lugn och ro gå igenom vad som stod på spel för en själv och försöka förstå vad som fick den andre att gå igång. Den föreställningen speglar bara en del av vad parterapi handlar om. Det kan likväl handla om att man exempelvis tycker sig ha fastnat i en tråkig vardag som skapat en distans i förhållandet. Det finns olika sorters parterapi , precis som det finns olika sorters individuell terapi (KBT, Imago, Kristen osv). Därtill så finns det enorma variationer beroende på vem terapeuten är.


Nu har vi kommit till att jag verkligen måste ändra på mig och börja prata , inte bara om känslor och våran relation utan vad jag mer tycker och tänker. Jag vill bli den starka kvinnan som har starka åsikter och vet vad jag pratar om men det är svårt att komma dit på bara någon vecka eller månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg