onsdag 7 december 2016

Bodelning bostadsrätt

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Vår försäkring gäller både hemma och på resa, för hela familjen. Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här.


Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Bodelning bostadsrätt – Bodelning av bostadsrätt görs ofta under bestående äktenskap eller i samband med en skilsmässa. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen.


Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan.

När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Köpa ut make ur bostadsrätt vid bodelning. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft.


En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. En bostadsrätt bör på samma sätt som en fastighet värderas till marknadsvärdet och med beaktande av latent skatteskuld. Om det enbart är bostadsrätten som ska delas mellan er ska din man således inte enbart överta lånen utan även ersätta dig för ”övervärdet” minus latent skatteskuld.


I bodelningen ingår sambornas gemensamma bostad och bohag, vilken ska delas lika mellan samborna. Med gemensam bostad avses bostad som är förvärvad för gemensamt bruk, se sambolagen §. Om du köpte bostadsrätten före samboförhållandet, utan att du vid köptillfället hade planer på att du och din sambo skulle använda bostaden tillsammans, ingår inte bostadsrätten i en bodelning. Du skriver att det är en gemensam bostadsrätt och jag antar att det betyder att ni äger hälften var.


Din fru ska då alltså endast lösa ut dig avseende din halva av bostaden. Enligt min fiktiva beräkning bör lösenbeloppet då bli 150. Hej och tack för din fråga!


För Sambor är det inte obligatoriskt att genomföra en bodelning. Detta skall dock ske om någon av samborna begär det.

Det som ska delas är samboegendomen. Denna utgörs av bostad och bohag som förvärvats för att vara sambornas gemensamma (se här). Exempel på en bodelning.


I bodelningen ska er samboegendom ingå, det vill säga gemensam bosta anskaffad för gemensamt bruk, samt bohag som ni skaffat tillsammans för att användas för gemensamt bruk. Observera att en begäran om bodelning ska framställas inom ett år efter att samboförhållandet upphörde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg