fredag 2 december 2016

Psykisk aktivitet

Evidensen avseende sambandet mellan fysisk aktivitet och psykisk ohälsa har stärkts under de senaste åren och det finns relativt stark evidens att regelbunden fysisk aktivitet kan förebygga lättare psykisk ohälsa inklusive depressiva symptom. Väldigt många faktiskt. Det finns studier som visar att fysisk aktivitet ökar det psykiska välbefinnandet, motivationen, kognitionen samt hjärnans kapacitet överlag.


Förra året gjorde vetenskapsinstitutet Cochrane en summering av hur väl motion fungerar vid behandling av depression. Det finns ett samband mellan psykisk hälsa och ett liv med tillfredsställande aktiviteter i lagom mängd. Detta samband är bevisat i många studier.

Men steget därifrån till att få personer med psykisk ohälsa att må bättre genom aktiviteter är inte helt lätt. Det framgick av ett föredrag vid Hälsovetenskapens dag på tisdagen. Människors fysiska aktivitet påverkas av förutsättningar i vardagen såsom den fysiska, sociala och kulturella miljön och socioekonomiska resurser. En majoritet bland både kvinnor och män ( ) uppger att de är fysiskt aktiva minst 1minuter per vecka, vilket är i linje med WHOs rekommendationer för fysisk aktivitet. Flera faktorer som kan häva depression förbättras av fysisk aktivitet , t ex självkänsla, självförtroende och den egna tilltron till att bemästra situationer.


Detta FYSS-kapitel är skrivet på uppdrag av Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA). Skriver en läkare recept på fysisk aktivitet verkar människor ta till sig det bättre. Recept på rörelse är särskilt viktigt vid utmattningssyndrom då det behövs hjälp med rätt dos av fysisk aktivitet.


Att vara fysiskt aktiv på rätt nivå kan förhindra återfall i psykisk ohälsa.

Viktigt integrera fysisk aktivitet i vård för psykisk sjukdom. Att fysisk träning kan motverka psykisk ohälsa är sedan länge känt. Sedan en tid tillbaka arbetar Norra Stockholm psykiatri på olika sätt tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, för att integrera fysisk aktivitet i behandlingen av sjuka. Under menyn AKTIVITETER ligger ett omfattande schema över en massa olika aktiviteter , samt var och när du kan utöva dessa. Hypotes 1: Ökad fysisk aktivitet kommer medföra minskad skattning vid psykisk ohälsa på symtom som depression, ångest och stress hos yngre kvinnor.


Depression är det vanligaste psykiska hälsoproblemet hos äldre personer. Social gemenskap, fysisk aktivitet och bra matvanor är några faktorer som är viktiga för att förebygga psykisk ohälsa hos äldre personer. Riktlinjer för fysisk aktivitet Svenska riktlinjer – detta bör du MINST träna. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig, exempelvis raska promenader. Träning och psykisk ohälsa är ämnet i den långa intervju som jag gjorde i måndags med psykiatrikern och bästsäljande författaren Anders Hansen.


Psykisk funktionsnedsättning kan innebära svårigheter med att ta hand om sig själv eller att delta i aktiviteter. För att underlätta vardagen för den med psykisk funktionsnedsättning finns olika typer av stöd. Stödet kan exempelvis vara personligt stöd eller daglig sysselsättning.


Det handlar om mer eller mindre allvarliga psykiska symptom som huvudvärk, stress eller sömnbesvär. Rörelse och träning har betydande positiva effekter för att förhindra eller lindra depressiva symptom. Regelbunden fysisk aktivitet har även en antidepressiv effekt hos personer med neurologiska sjukdomar. Rekommendationer vid otillräcklig fysisk aktivitet.


Till patienter som har en otillräcklig fysisk aktivitet bör hälso- och sjukvården erbjuda rådgivande samtal med tillägg av skriftlig ordination av fysisk aktivitet och stegräknare samt särskild uppföljning för att stödja patienten att hålla fast vid beteendeförändringen. Psykisk , Social och Fysisk Hälsa Inom tre O ser vi människan som en helhet, där psykisk , social och fysisk hälsa hänger samman varpå alla variabler beaktas i genomförandeplanen samt de insatser som beslutas.

Vår grundfilosofi är att människan är en aktiv varelse. Samordningsförbundet Västra Östergötland bjuder in till föreläsningen Fysisk aktivitet och psykisk hälsa - goda följeslagare. Alla vill ha något att göra och. Föreläsningen handlar om hur fysisk aktivitet kan förebygga psykisk ohälsa och hur man kan använda fysisk aktivitet för att behandla depression, ångest och andra former av ohälsotillstånd.


För att förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa ska Socialstyrelsen bidra med kunskap, statistik och utvärdering. Här har vi samlat information för dig som arbetar med psykisk ohälsa inom hälso- och sjukvård och omsorg. För mer information se Fysisk aktivitet. Matvanor Att äta sunt och hälsosamt spelar stor roll för kroppen.


För en person med psykisk ohälsa kan det ibland vara svårt att få till en hälsosam och näringsriktig kost. Träfflokalen vänder sig till dig med psykisk ohälsa, oavsett bostadsort, som vill aktivera dig på olika sätt, träffa andra eller bara ta det lugnt. Vi erbjuder aktiviteter i form av cirklar, säsongsbetonade festligheter, föreläsningar och utflykter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg