torsdag 22 december 2016

Kan en kurator sjukskriva

En kurator på vårdcentralen kan dom sjukskriva eller är det bara läkare som kan göra det? Detsamma gäller ju utifrån att skolläkaren i sig kan sjukskriva elever. Detta anser jag bör göras endast för kort period och framför allt innebära en tydlig behandlingsplan.


Det vill säga på samma sätt som man inom företagshälsovården har en tydlig rehabiliteringsplan kring en enskild arbetstagare. Patienter med psykisk måendesvikt kan således direkt söka legitimerad psykoterapeut utan föregående läkarbesök och remiss och få hjälp inom ett par veckor.

Om hen snabbt känner att det finns hjälp att få blir sjukskrivning mindre aktuell. Och det kan vara en fördel att psykoterapeuten inte kan sjukskriva. På de flesta sjukhuskliniker finns en kurator.


Du kan boka en tid med hen för att gå igenom den ekonomiska situationen och undersöka vilken hjälp som finns att få. Prata med en sjuksköterska eller läkare som förmedlar kontakten. Kuratorn har ofta god inblick i vilka fonder och stiftelser som du kan söka stöd från.


Som sagt, i dagar kan du sjukskriva dig själv, på den 8e dagen behövs läkarintyg.

I vilket fall rekommenderar jag dig ett besök hos bm för att prata lite, se ifall de finns en kurator tillgänglig, prata med läkare kanske ifall du känner att du behöver lite mer ledigt för att rå om dig själv! Lycka till och stor kram till dig! Kan man be om att få slippa helgjobb? Då undrar jag, kan en kurator eller skolsköterska sjukskriva mig?


Har ingen regelbunden kontakt med min psykolog som gör det väldigt svårt att få kontakt och väntelistan är lång, vilket gör att det kommer ta alldeles för lång tid för mig att bli sjukskriven om det går via psykolog. Din arbetsgivare hjälper dig att hitta lösningar så att du självklart kan komma tillbaka till arbetet. Det kan röra sig om anpassning av kontoret, nya arbetsuppgifter, andra tider och liknande praktiska detaljer som underlättar om man kommer tillbaka från en sjukdomsperiod.


I vissa fall kan du slippa karensavdraget, exempelvis om du blir sjuk igen inom fem kalenderdagar från du senast var sjuk eller om du haft mer än tio karensavdrag under de senaste tolv månaderna. Din ersättning när du är sjuk och inte kan arbeta. När Lindström lite senare gick en kurs om utbrändhet insåg hon att det var precis det som en del föräldrar drabbats av – men till skillnad från att ”gå i väggen” på jobbet så kan föräldrar inte sjukskriva sig från sina barn. Vanmakt – Det finns en vanmakt i situationen och så småningom ser man ingen utväg.


Jag var för fungerande enligt dem. Det slutade med att jag sa upp mig, hittade en kurator som sa att du är ju utbrän hittade egna vägar att finansiera det hela (flexibla hemjobb pga att jag har ett fantastiskt nätverk) Det måste mer kunskap och sjukvårdsssystemet måste förändras i grunden så att man får hjälp och inte blir. En sjukskrivning kan med fördel begränsas till delti då det minskar risken att bli sjukskriven på helti under lång tid.


Du själv är en viktig del i ditt tillfrisknande och du kan komma att få saker att göra och som du förväntas fullfölja.

Du kan dricka klara drycker fram till några timmar före operationen. Exempel på klara vätskor är saft, läskedryck, kaffe och te utan mjölk. Om magen är tom minskar risken för att du kräks om du sövs.


Det kan göra ont efter en skrapning och därför kan du få smärtlindrande läkemedel redan före operationen. Det kan hända att den mottagning eller läkare du valt redan har så många patienter att de inte kan ta emot nya. Du kan då antingen ställa dig på en väntelista eller välja en annan mottagning. Om du väljer att lista om dig på annan mottagning under tiden som du står på väntelista så förlorar du din plats i väntelistan.


Många kan bli hjälpta av att prata med en psykoterapeut eller kurator. Till exempel har kognitiv beteendeterapi, KBT, visat sig vara till nytta mot bland annat ångest, oro och sömnsvårigheter. I terapin kan du få hjälp med att förstå sambandet mellan hur du har levt och varför du har blivit sjuk. Terapi kan ges både i grupp och enskilt. Ett mail kan vara ett bra sätt om du tycker det är jobbigt att ringa.


Du kan också få hjälp av en kurator på din vårdcentral, de kan också hjälpa dig om du behöver kontakta AF men inte orkar. Det viktiga är att du får det stödet som du behöver för att gå vidare. Läkaren sa att han inte kunde sjukskriva mig när jag var föräldraledig.


Han gick ut och försökte på tag på kuratorn med hon har upptagen just då så jag kunde inte få prata med henne direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg