tisdag 6 december 2016

Sambolagen separation villa

Sambolagen separation villa

Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Ingen annan egendom omfattas. Om man inte vill ha en hälftendelning – utan vill bibehålla ägandeförhållandena mellan parterna – får man upprätta ett samboavtal.


Sambolagen separation villa

Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Sambolagen bostad och bohang. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk.


Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Villan kommer därmed ingå i en eventuell bodelning och fördelas mellan er. Om något av dessa fall inte föreligger och villan inte är förvärvad för gemensam användning, utgör den inte heller samboegendom.


Detta medför att den inte kommer ingå i en eventuell bodelning och därigenom kunna fördelas till dig. Det innebär att du som betalat större delen av den gemensamma bostaden kommer förlora pengar den dag samboförhållandet upphör. Det finns enligt sambolagen § andra möjligheter för en sambo att ta över en bostad men då krävs synnerliga skäl om inte barn är inblandade men vad som framgår i din fråga är inte denna bestämmelse aktuell. Om du däremot inte hade en sådan avsikt vid köptillfället är villan din egna egendom och inte samboegendom. Varken bilen eller båten regleras av sambolagen.


Camilla hade lämnat förhållandet mindre tomhänt om de hade varit gifta. Rent generellt är det klokt att gifta om man är fattig och att leva som sambo om man är rik. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.


Sambolagen separation villa

Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Enligt sambolagens bestämmelser är alltså utgångspunkten att all samboegendom ska delas lika mellan er. På så sätt har din före detta sambo rätt till hälften av bostadsrättens värde.


Som du nämner finns det dock en möjlighet att ”lösa ut” den andra parten genom att istället för att lämna över egendom betala motsvarande belopp i pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg