fredag 9 december 2016

Äga fastighet tillsammans

Äga fastighet tillsammans

Sommar, sol och mycket gemenskap. Gåvogivare, arvtagare och de som köper fastighet tillsammans ska tänka på att reglera sina mellanhavanden, de ska komma överens om hur man ska förvalta fastigheten. Detta ska man helst göra redan från början då man fortfarande är sams, säger Stefan Häge. Flera personer kan äga egendom tillsammans.


De kan till exempel ha köpt något för gemensam användning, ärvt något eller fått något genom testamente. Det kan till exempel röra sig om två syskon som gemensamt ärver föräldrarnas hus eller två familjer som har köpt en fjällstuga tillsammans och därmed äger varsin hälftenandel. FRÅGA Tänkte köpa ett hus med en kompis.


Vad bör man tänka på om. Den säger att samtliga ägare, men bara ägarna, ska vara överens om förändringar. Om en vill sälja sin andel måste de andra gå med på det, men att sälja en del av en fastighet till utomstående är närmast omöjligt.


Äga fastighet tillsammans

Tänk på att en delägares andel av fastigheten kan, även utan pant, tas i anspråk av kreditgivare för att täcka eventuella skulder som förfallit till betalning. Det här är lite mer komplicerat än vad vi kanske säger i lektionstexten. Enligt lagen har man bara laglig rätt att äga en bostadsrätt tillsammans om man är gifta eller varaktigt sammanboende.


I många föreningars stadgar är man dock lite mer generösa, och framför allt brukar tillämpningen vara ganska generös. Enligt samäganderättslagen måste alla beslut som rör fastigheten fattas i full enighet, med undantag för rent akuta förvaltningsåtgärder. Majoritetsbeslut gäller alltså inte.


Om du börjar med att äga din fastighet via direktägande, som kan vara lönsamt den första tiden enligt ovanstående argument, så kan man sedan sälja och överlåta fastigheten till ett aktiebolag. För att undvika bråk är det viktigt att redan tidigt bestämma vad som gäller. Att äga fritidshus ihop med andra är vanligt i dag. Det är inte ovanligt att personer äger en fritidsfastighet tillsammans med andra, ofta med familjemedlemmar, som syskon. Vanligen har de fått fastigheten genom gåva eller testamente.


För man kan då hamna i en situation där man som ägare blir inlåst och inte på några villkor överhuvudtaget någonsin kan bli av med det ansvar som följer med att äga en fastighet. Men det gäller ju då att tänka efter väldigt noga. För att lyckas behöver man en gemensam planering så att alla delägarna kan känna engagemang och att de har kontroll och insyn i skötseln. Tillsammans med din deklaration får du en preliminär uppgift om hur mycket skatt du ska betala. Detta gäller även om du säljer fastigheten senare under året.


Äga fastighet tillsammans

En ansökan om klyvning lämnas till Lantmäteriet. Om klyvningen genomförs utan att någon kontantersättning betalas ut till någon av delägarna uppstår inga skattekonsekvenser. Fastigheten vi planerar att köpa innehåller lägenheter, vilket då innebär att den klassas som näringsfastighet. Jag tolkar ditt svar som att vi som privatpersoner då kan redovisa intäkter och få avdrag för alla kostnader för fastigheten , på samma sätt som om aktiebolaget ägde den. Fastighetsägare brukar ofta äga sina fastigheter genom aktiebolag, inte sällan ett bolag per fastighet.


Detta beror på att man genom detta upplägg sliper den lagfartsavgift om av fastighetsvärdet, som du annars måste betala om fastigheten byter ägare. C har alltså möjlighet att ansöka om att fastigheten ska bjudas ut på offentlig auktion. Skulle C göra detta så kan A och B hindra vederbörande endast genom att påvisa att någon av dem har synnerliga skäl för att skjuta upp försäljningen eller genom att ansöka om klyvning av fastigheten innan ansökan om försäljning gått igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg