onsdag 7 december 2016

Bodelning enskild egendom

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Finns det enskild egendom ska denna inte ingå i bodelningen.

Sammanfattning – hur egendomen blir enskild. För att skydda egendom som man ger bort från att ingå i bodelning måste gåvobrev upprättas. Enskild egendom ingår inte i en bodelning om ett äktenskap upphör på grund av skilsmässa. Här får du förklarat hur egendom kan göras till enskild egendom.


Om båda makar är överens kan man välja att dela enskild egendom vid en bodelning. På avtalanvänder vi cookies för att ge dig en bättre kundupplevelse. Vi har förstått att paret i fråga ska skilja sig och bodelning nu därför ska ske.

Huvudregeln är att allt giftorättsgods ska ingå i bodelningen vid skilsmässa. Giftorättsgods är allting som inte är enskild egendom , enligt kap § äktenskapsbalken (ÄktB). Men vad enskild egendom egentligen innebär är att den inte ska tas upp i en eventuell bodelning. Det är vid en skilsmässa som enskild egendom inte kan tillfalla den andre partnern, då all egendom som är enskild behålls i orört skick av den som äger den. Man skiljer mellan giftorättsgods och enskild egendom.


Enligt ÄktB 7:är enskild egendom 1. Egendom som en make har erhållit genom testamente med villkoret att den ska vara mottagarens enskilda , 4. Egendom som trätt i stället för enskild egendom är också enskild (kap. § st. p ÄktB). Man brukar kalla den nya egendomen för surrogat för den gamla, och det finns en presumtion. Utanför bodelningen lämnas alltså enskild egendom , vilken inte ska delas utan direkt ska gå till den make egendomen tillhör. Egendom blir enskild genom villkor i gåva, villkor i ett testamente, eller arv, eller genom att makarna själva bestämmer det.


För att omvandla egendom till enskild krävs ett äktenskapsförord. Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall, om inte den ägande parten går med på. I hans tidigare äktenskap hade han två bilar som enskild egendom samt att hans enskilda firma var enskild egendom.


Efter deras bodelning såldes bilarna.

När vi gifte oss skrevs inget äktenskapsförord eller papper på att någon av oss hade en enskild egendom. Pengarna efter bilarna sattes in i vårt gemensamma hus. Samma sak gäller för egendom som någon ärvt och enligt testamente ska vara mottagarens enskilda egendom. Vill makarna att egendom inte ska ingå i bodelning måste de göra egendomen till enskild egendom. I vart fall om de vill vara säkra på att egendomen inte ska ingå i en bodelning den dag som detta blir aktuellt.


Det är den egendom som makarna, eller en av dem, äger och som inte är enskild egendom enligt äktenskapsförord eller förbehåll i gåva eller testamente. Men även enskild egendom kan ingå i bodelningen ifall makarna kommit överens om det. Om det behövs ska en bouppteckning göras för att fastställa vilken egendom makarna har. När du erhållit egendom i gåva eller arv utan föreskrift om enskild egendom går det bra att i efterhand förordna om att du vill att gåvan eller arvet ska utgöra din enskilda egendom vid en eventuell bodelning.


Detta innebär att arvet kan ha bytts ut mot någon annan egendom men att den fortfarande kan vara enskild. Ett exempel är om du ärvt en bil som enskild egendom. Om bilen går sönder är försäkringspengarna du får förenklat också enskild egendom. En makes enskilda egendom är undantagen från bodelningen och räknas alltså inte in. Bodelning behöver inte ske om parterna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få ta över bostad eller bohag från den andre.


Bodelning mellan makar kan göras med anledning av skilsmässa, dödsfall eller under äktenskapet. Läs mer ska alltid ske när en make eller maka dör eller när man skiljer sig. Om man inte kan visa att viss egendom är enskild En makes egendom som inte är giftorättsgods. Läs mer kommer den inte att betraktas som enskild vid bodelningen. Bodelning innebär att ni som är gifta med varandra delar upp egendom mellan er.


Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg