fredag 30 december 2016

Lanternin fyr

Lanterninen innehöll oljelampa med 3:e ordningens lins. Hoburg: Ett i kalksten runt, m högt torn med omgående spegelapparat. C F Carlsson, fyringenjör. Ett kombinerat fyr och boningshus med på taket lanternin , sideralsken med oljelampa.


Ett i trä cirka m högt koniskt torn, med lanternin för. När den första fyren byggdes var det ett bostadshus med lanternin på taket och placerad på öns västra sida. Tornrummet har högst upp en lanternin med lampa och gammaldags vindflöjel. Inom modern arkitektur används ofta lanterniner för dagsljusinsläpp genom taket. Ett vanligt exempel på lanternin är ett glastak.


Utformningen kan variera mycket. Torn och lanternin var den tidigare demonterade Sandhammarens norra fyr , underst dock påbyggd m med två ytterligare sektioner. Linsen var dock en annan. Gälleudde, en 1m hög torn, järnställning med fyrkur i järn innehållande en omgående parabolisk spegel, 5mm Ø, fotogenlampa med veke. Boningshuset byggdes om.


Lanternin fyr

Fyrens nedre del fasadbelyst mot NV och SO. Viskär, för att sedan bli Arkö inre. Den bestod då av ett 15m högt torn murat i gråsten, som brutits på holmen, med en åttkantig lanternin i trä ovanpå.


Kolen måste brinna ute i det fria, och lanterninen togs därför bort. Fyren hade en sluten lanternin överst. En fast fyr med blänk visar fast sken som efter längre mellanperioder bryts av starkare blinkningar, vilka vanligen föregås och efterföljs av kortare tids släckning. En intermittent fyr visar fast sken som plötsligt släcks under kortare tid än skenet varar. En växelfyr visar omväxlande vitt och färgat sken.


Lanternin fyr

Ett i sten cirka m högt runt torn med lanternin och spegelapparat. Heidenstam-typ”, ett öppet pelartorn av järn, meter högt och med lanternin. Sätersholmens fyr i Hammarö skärgård.


Förutom det kombinerade fyr -och boningshuset ingick en uthuslänga och en oljebod. Fyrljuset var 2meter över havet. Fyrkuren är vit och väl synlig vid insegling till Malmöns hamn. I ett senare skede kommer fyrljus att anordnas i fyrkurens lanternin.


Tornet var 1meter högt. Det blev van der Hagens arvingar som stod för bygget. Den nya fyren eldades med kol som hängde i en järnkorg utanför själva fyren. Då hade Poul de Løwenørn försett fyrarna med varsin lanternin , och ljuskällan var nu sluten koleld.


Björns nuvarande fyr är svart och vit. Det året bytte man till solpanelsdrift och ljusstyrkan från lanterninen minskade kraftigt. Gråstensmurarna gavs ett yttre skikt av sandsten som putsades och målades vit. Själva fyrapparaten högst upp i det meter höga tornet bestod av fem paraboliska metallspeglar med oljelampor innanför en glasad lanternin. Fyrarna består av huggen gråsten hämtad från Varbergs fästnings raserade murar.


Faluddens fyr på Gotlands sydöstra kust ett tiokantigt, rödmålat fyrtorn av järn, cirka elva meter högt, med en tredje ordningens linsapparat och tillhörande lanternin. Dessutom byggdes ett uthus med vedbod och dass. Under lanterninen på övervåningen finns ett trivsamt möblerat allrum med braskamin och utsikt över Vänern. Vid siktigt väder skymtar Läckö och Kinnekulle vid horisonten. Rummet kan användas som konferensrum för mindre grupper.


Den utanpåliggande trappan sista biten upp till lanterninen på Pater Nosters fyr. Det intrikata gallerverket av stag som stabiliserar Pater Nosters fyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg