fredag 1 april 2016

Barns och ungas rättigheter i utbildning

De uppmanar till kritisk reflektion kring förutsättningarna för att arbeta med barns och ungas rättigheter i förskolor och skolor. I boken behandlas barn och barndom, mänskliga rättigheter , FN:s konvention om barnets rättigheter , utbildning som rättighet , barnrättspolitik och de specifika utmaningar som arbete med barns rättigheter i. Skickas inom 3-vardagar. Vidare behandlar kursen hur barns och ungdomars rätt och inflytande kan påverka barns och ungas livsvillkor och handlingsutrymme.


En bärande idé är att studenten genom uppgifter, med utgångspunkt i både litteraturen och praxis ska skaffa sig kunskap om barns och ungdomars rätt och inflytande i vardagen och i utsatta livssituationer.

Uppsatser om BARNS OCH UNGAS RäTTIGHETER I UTBILDNING. Barns och ungas rätt och inflytande, Delti Distans, BRI6Barns och ungas rätt och inflytande, 7. Kursen behandlar barns och ungas rättigheter ur ett juridiskt, filosofiskt och pedagogiskt perspektiv. Utbild-ning för mänskliga rättigheter introduceras och placeras i svensk politik och läroplanerna. En beskrivning ges av tidigare utbildningsforskning om barns rättigheter och utbildning för mänskliga rättigheter , och studiens teoretiska och metodologiska ramverk redovisas.


Vi kommer bland annat tala om barns rättigheter i svensk rätt mot bakgrund av barnkonventionen och eventuella glapp som kan uppmärksammas. Ensamkommande barn och unga. Varje år söker ett stort antal barn och unga asyl i Sverige utan en medföljande förälder.

Till stöd för dig som arbetar med dessa frågor inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården finns ett nationellt kunskapscentrum för ensamkommande barn. Du får kunskap om barns och ungas rättigheter och möjligheter till delaktighet – i samhälle, i demokratiska processer och inom kultur – samt hur vi kan förstå barn och unga som skapande individer. Du får lära dig hur barn och unga förhåller sig till konstnärliga uttrycksformer, lek, medier och konsumtion. Hos Campusbokhandeln kan du både köpa och sälja ny och begagnad studentlitteratur. Ett billigt, miljövänligt och smart sätt att köpa böcker!


En del åldersgränser finns för att skydda barn och ungdomar, till exempel att man inte får börja övningsköra förrän man fyllt år. Andra åldersgränser finns för att ge unga personer rättigheter , som till exempel att man får börja rösta när man fyllt år. Utbildningen består av sju delar med olika fokus, bland annat barnkonventionens grundläggande artiklar, olika perspektiv och hur rättigheterna kan tillämpas.


Utbildningen ligger på plattformen Ping Pong och är framtagen av SKL och Västra Götalandsregionen. NOBAB Sverige är en självständig ideell förening som arbetar för barns och ungas rättigheter och behov inom hälso- och sjukvård. För alla som arbetar med barn är det viktigt att sätta sig in i ungas rättigheter. Vi som driver nättidningen håller ofta föreläsning om Barnkonventionen och barns rättigheter.


Man kan också läsa på om Barnkonventionen på egen han eller få utbildning från bland annat UNICEF:s barnrättsinformatörer eller Rädda Barnen. Du som vuxen är en betydelsefull person i arbetet för barns och ungas rättigheter. Ett barn är en individ med egna rättigheter. Varje person som är under år ska tillförsäkras de rättigheter som anges i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).


BARNS OCH UNGAS UTBILDNING I ETT SEGREGERAT SAMHÄLLE SAMMANFATTNING I föreliggande kunskapsöversikt diskuteras barns och ungdomars utbildning i ett segregerat samhälle.

Under de två senaste decennierna har samhället förändrats på en rad olika punkter. Vi föreslår att du tar del av några delar i taget, för att låta informationen sjunka in. För att få ut så mycket som möjligt av utbildningen rekommenderar vi samtal i grupp kring de reflektionsfrågor som presenteras. Webbutbildningen är kostnadsfri och får användas direkt från Barnombudsmannens webbplats. Men vad betyder det att man har en rättighet ? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa något som kallas för barnkonventionen.


I barnkonventionen står det att du som är under år har rätt till vissa saker. Tidplanen anger vilket verksamhetsår som aktiviteterna ska genomföras. Barnets fysiska och psykiska integritet ska respekteras i alla sammanhang Barn och unga på ungdomshemmen har rätt till trygghet och skyd mänsklig värdighet och fysisk integritet.


Att du har rättigheter. Och allra värst är det för barn och unga vars rättigheter kränks då deras livsvillkor och möjligheter till utveckling, utbildning och hälsa berövas dem. Plan vill belysa hur det förändrade klimatet påverkar barns och ungas livssituation och väcka engagemang för en hållbar utveckling.


Det handlar med andra ord om både där och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg