fredag 22 april 2016

Arvslott särkullbarn

Om särkullbarnen i enlighet med kap. Särkullbarnen har då istället rätt till efterarv när du avlider. Efterarvet är en kvotdel i din kvarlåtenskap när du avlider, se ÄB kap. Viktigt att veta gällande särkullbarn , testamente och arv. Idag har vart femte barn som föds minst ett halvsyskon och när det gäller särkullbarn , det vill säga barn som inte är era gemensamma, finns det särskilda regler beträffande arv som är viktiga att ha koll på.


Här reder vi ut vad som gäller.

Tvärtemot vad många tror kan särkullbarn gå miste om hela arvet. Det räcker med några ord i testamentet. Därför gäller det att bevaka sina rättigheter när föräldrarna dör. Vanligtvis betraktas särkullbarn som något besvärligt som ställer till ekonomisk oreda när föräldern som är omgift eller har en ny sambo dör. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin.


Ej gemensamma barn, särkullbarn , har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Eftersom du då som jag nämnt har rätt att få ut din arvslott direkt, och det inte finns något testamente som begränsar detta på något sätt, innebär det att du ska få egendom till ett värde av din pappas kvarlåtenskap. Din situation som särkullbarn.

Som särkullbarn har du rätt att få ut din arvslott direkt efter bodelningen, kap § ärvdabalken. Du måste alltså inte vänta tills din mammas man dör utan du kan kräva att få ut din del direkt. Jag tänker börja med att förklara begreppen laglott och arvslott. Vad de har för betydelse i fördelning av arvet. Jag brukar läsa olika frågespalter om bland annat juridik och det skrivs ibland om laglott och ibland arvslott.


Eftersom du är ensam bröstarvingen och särkullbarn till din far kommer du, förutsatt att testamente inte förordnar något annat, ärva hela hans kvarlåtenskap vid hans bortgång. Som bröstarvinge har man en okränkbar rätt att få sin laglott. En bröstarvinge har rätt att få ut sin laglott, även om den avlidne genom ett testamente har bestämt att kvarlåtenskapen helt eller delvis ska gå till någon annan. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever.


Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet. Går det att minska särkullbarns laglott? Laglottens storlek är hälften av arvslotten.


Jag och min man har inte några gemensamma barn men han har en son sedan ett tidigare förhållande. Min man och hans son har inte haft kontakt på flera år. I sitt testamente har min man skrivit att hans önskan är att jag ska ärva honom, men kan han på något annat sätt minimera sin sons. Har de inget testamente och du är enda särkullbarnet till din pappa så får du hela hans halva. Om han har valt att testamentera bort en del av arvet så har du alltid rätt till din laglott som är hälften av vad du annars skulle ha fått.


Det innebär att hans särkullbarn bara får ut hälften av sitt arv, det vill säga 1procent av husets värde och 1procent av banktillgångar och värdepapper.

Ni kan också bestämma att hans särkullbarn ska få ut resten av sitt farsarv när du avlider. Det är bara om dödsboets behållning inte motsvarar mer än fyra prisbasbelopp som särkullbarnet måste vänta med att få ut hela eller delar av sitt arv till dess att också den efterlevande maken har dött. En arvslott är helt enkelt den andel av den avlidnes arv som en viss arvinge har rätt till. I vissa situationer är det inte alls särskilt svårt att förstå vad en arvslott är och hur den beräknas.


Säg exempelvis att en avliden efterlämnar ett barn, alltså en bröstarvinge, och ingen make.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg