tisdag 28 augusti 2018

Skilsmässa utan betänketid

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Skilsmässa utan betänketid

Planera begravningen hemifrån. Det är inte ovanligt att makar beslutar sig för att dra tillbaka skilsmässoansökan under sin betänketid. Detta ställer till med problem om exempelvis en bodelning har hunnit påbörjas under betänketiden.


När börjar betänketiden ? I de fall man är överens om skilsmässa börjar betänketiden då ansökan om skilsmässa kommer in. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt ev. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra. Det krävs betänketid i följande tre fall. Vi går igenom dem var för sig. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol.


Tingsrätten nekar aldrig en önskan om betänketid , om båda parter vill. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. Om ni har levt isär de senaste två åren har ni rätt till skilsmässa utan betänketid. Reglerna ger vardera maken rätt att få sitt äktenskap upplöst utan att behöva uppge någon särskild grund för ätenskapsskillnaden och utan något krav på s. Om ni inte bor tillsammans med egna barn och ansöker tillsammans brukar skilsmässan gå snabbt, men ni kan begära betänketid. Om du eller din partner har barn som är under år och bor hemma får ni alltid betänketid , detsamma gäller om den ena parten inte vill skiljas.


Skilsmässa utan betänketid

Betänketiden är på minst sex månader och högst ett år. Har makarna levt åtskilda de senaste två åren är det möjligt att få ansökan om skilsmässa beviljad utan föregående betänketid även om man har hemmavarande barn under år. Annat rörande betänketid vid skilsmässa som kan vara intresse. Det har vid ett par tillfällen lags motioner om att systemet med betänketid ska avskaffas.


För att kunna få omedelbar skilsmässa utan betänketid är det avgörande istället om makarna faktiskt har levt åtskilda sedan minst två år. Det går att skilja sig utan betänketid. Inget äktenskap är det andra likt. Därför finns det undantag i lagen då man inte behöver genomgå en betänketid innan man skiljer sig. Skicka in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten.


Om tingsrätten beslutar att ni måste ha betänketid måste ni själva fullfölja er ansökan efter sex månader. Vissa ansökningar kräver betänketid men även i de fall när det inte krävs kan ni välja att lägga till det om ni inte är helt säkra på att ni vill skiljas. Om ni har barn som är yngre än år finns det en obligatorisk betänketid på minst sex månader innan skilsmässan blir giltig.


Syftet är att undvika förhastade beslut som kan skada barnet. För sambor med barn finns inga krav på betänketid före separationen. Ni behöver inte fortsätta att bo ihop under betänketiden. För det fall att det blir tvistigt mellan er avseende, barn, lägenhet, försörjning eller bodelning, kan det vara en god idé att anlita en jurist som.


Om makarna lever åtskilda sedan minst två år, har var och en av dem rätt till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid. Fast det är klart, enligt ÄktB 5:så skall betänketid föregå äktenskapsskillnaden om någon av makarna varaktigt bor tillsammans med eget barn under år som står under den makens vårdnad. Om ingen av er bor med eget barn under år och båda två är eniga om att skiljas, så kan dom på äktenskapsskillnad meddelas utan betänketid.


Ett undantag från detta är dock om ni har bott isär i mer än två år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg