fredag 17 augusti 2018

Lutning tak tegelpannor

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.


Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Ofalsade tegelpannor fungerar av erfarenhet tillfredsställande vid en minsta lutning 1:(cirka 22°). Takstolarna som bär taket får då en passande form och en lämplig konstruktionshöjd.


Vindsutrymmet kan utnyttjas till bostadsändamål eller förvaring. Oavsett vilken utformning taket har måste det förr eller senare underhållas. Kostnader för tillsyn och underhåll är också beroende av lutningen. Ju brantare ett tak är desto svårare och därmed dyrare blir underhållet. Arbetsmiljöaspekterna på takets lutning och utformning är inte heller att bortse ifrån.


Lutning tak tegelpannor

Det dröjde däremot ytterligare ca 2år innan även ”vanligt folk” hade råd med tegelpannor på sitt tak. Nästa faktor som man behöver ta hänsyn till är takets lutning. Att ersätta ett gammalt material med motsvarande nytt är naturligtvis inga problem. Men att ersätta plåt eller papp med takpannor är inte alltid görligt.


Takpannor kräver att taket lutar cirka grader, eftersom regn och vatten annars inte rinner av ordentligt. På flacka tak mindre än 15° medför snö en hög belastning. Vid brantare tak – 30° ökar belastningen på taket när snö blåser över nocken och anhopas på lässidan.


För att kunna lägga moderna tegelpannor behöver taket ha minst graders lutning. Skulle lutningen inte vara tillräcklig kan vatten tränga in bakom pannorna och förstöra undertaket. Det kan börja växa mossa på tegelpannor , något många ser som ett problem.


I varje takpanna finns ett hål längst upp för att fästa pannorna med hjälp av pannspik, stormclips eller tegelkrokar. Vanligtvis görs detta bara på tak med en brant lutning eller vid speciellt utsatta delar. Det kan dock vara klokt att fästa de yttersta raderna på taket samt kring fönster och skorsten. Leran kan hålla många olika kvaliteter, beroende på varifrån leran tagits. Tegel är en form av lera.


De ofalsade fungerar mest på tak med skarp lutning , över grader. Annars kan fukt krypa in under taket och orsaka skador. Dagens betongpannor har mycket lång livslängd.


Lika lång som lerteglets, enligt branschen. Dess nackdel är dock att de inte åldras lika vackert. Till viss del beror på det var man bor. Kustklimat tar hårdare på taken.


Lutning tak tegelpannor

Väljer du ofalsade tegelpannor , bör taklutningen vara minst graders lutning. I annat fall kan vatten tränga in mellan takpannorna och undertaket. Eftersom vattenavrinningen är sämre på flacka tak bör man istället välja särskilt flacktaktegel till sådana tak.


Hos BAUHAUS hittar du ett stort sortiment av taktegel, tegelpannor , takpannor och tillbehör för tätning, ventilation och taksäkerhet – Allt från Monier. Alltid dagars öppet köp! Har en bod med graders lutning på taket.


Lutning tak tegelpannor

På den har jag lagt vittingtegel (tvåkupiga) som jag hade liggande. Byggde den för två år sedan och den är oxo en vedbod. Funkar kanon med den lutningen. För det första ska alla tak med en lutning under grader alltid läggas med två skikt.


För det andra önskar du säkert att takpappen ska hålla i många år – i så fall sparar du både pengar och läggningstid om du redan från början lägger två skikt. Platta tak kräver också snöröjning under snörika vintrar. Låglutande tak - När man pratar om låglutande tak menas ett tak som har lutning på mindre än grader.


Man talar ibland om taket som husets femte fasad. Men det är att underskatta taket en smula. Takets uppgift är tuffare än väggarnas. Att skydda huset från skador från väder och vind i ett tufft nordiskt klimat med både kraftigt regn, mycket snö och hårda stormar kräver sitt material.


Här berättar vi mer om hur taket fungerar. Tak på underlag av fribärande läkt visas för täckning med betongpannor, tegelpannor eller profilerad plåt. Principlösningar för tak med underlag av åsar eller balkar och med profilerad plåt eller bärande träullselement redovisas även.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg