onsdag 8 augusti 2018

Luftning tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.


Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Lika viktigt som att täta taket , är att lufta det.


Här finner ni våra produkter som hjälper dig till ett friskt tak. Tak brukar ventileras. Både branta tak och tak med mindre lutning brukar förses med luft-spalt.


Luftning tak

Särskilt branta tak med stor ventilerad luftvolym anses behöva ventileras. Ofta sker ventilationen genom ventila-tionsöppningar såväl vid takfot och taknock som i gavlarna. Utrymmet luftas genom att hål tas upp genom stötlisten närmast taket på husets utsida. För att undvika att insekter tar sig in ska ett insektsnät monteras mellan panel och stötlist.


Inåtlutande tak har under årens lopp givit oss dåliga erfarenheter med läckande takbrunnar och frys- och vattenskador som följd. På horisontala eller flacka tak riskerar vi att få vatten stående eller att vatten kapillärt sugs upp mellan till exempel överläggsplattor eller i falsar. Taket bör således luta utåt och vattnet ledas bort.


Konstruktionsexempel tak. På TräGuidens webbplats används kakor för att kunna leverera en så bra användarupplevelse som. Taket är husets femte fasad och har stor betydelse för bostadens utseende och helhetsintryck. Benders säljer både betongtakpannor och lertegelpannor. Vilken man väljer är en smaksak och avgörs till stor del av hur huset ser ut.


I det växande utbudet av takpannor gäller det för dig att välja rätt. Numera är alla tak välisolerade och ger mycket måttlig uppvärmning av takets ut-sida och därmed sker det under normala förhållanden ingen snösmältning. Därför behövs heller inte ventilationen för att hålla taken kalla.


Frågan är hur jag gör på utsidan. Det befintliga taket , som består av betongpannor, ska bytas ut om två år mot tegelpannor. Jag hittade något på AMA som ska heta luftningstakpanna, men när jag googar på det så får jag bara up träffar. Orsaken till detta är bland annat vin ventilation och temperaturskillnader mellan utomhusluft och inomhusluft. Den varma och fuktiga inomhusluften vill röra sig ut ur huset genom väggar och tak mot den kallare delen av konstruktionen.


Inomhusluften kyls ned och vid en viss temperatur kondenserar fukten i luften och blir till vatten. Kan inte tänka mig att det står att du ska leda det över taket och även ha en vacuumventil Leder du det upp över taket behöver du ingen vacuumventil. Icopal har underlagsprodukter med olika prestanda och användningsområden. Vi har kvalitetsprodukter för taktäckning och underlagstak.


Med luftspaltsskivan slipper du även att spika läkt i kanterna och i mitten. Ventilationsstammen måste mynna fritt i luften utan t ex. Luftspaltsskivan är en smart lösning som förenklar arbetet i taket och säkerställer ventilationen.


Här hittar du detaljerad artikelinformation om vår luftspaltsskiva. Alltid bra priser på Takventilation hos Bygghemma. Handla enkelt och smidigt på nätet med hemleverans till hela Sverige. Alla avloppssystem som ansluts till egen avloppsanläggning skall avluftas genom att husets avloppssystem luftas via en ledning som mynnar fritt över tak (ej vacuumventil), se vidare figur nedan.


Luftning tak

Om man är osäker bör en VVS-entreprenör kontaktas. Platon Xtra ger luftning och dränering, samtidigt som det motverkar att torven glider samt att rötter tränger in i takmaterialet. Dessutom så får man en extra värme- och ljudisolering av taket. Torvtak kan läggas på alla nya och gamla tak som förmår hålla uppe torvens tyngd. Vid anslutningar mellan tak och högre liggande vägg eller motsvarande monteras ståndskivor.


Beroende på takmaterial och konstruktion kan dessa ha olika utformning. I vissa fall är ståndskivorna utformade för att luftning av en takkonstruktion kan ske vid dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg