onsdag 8 augusti 2018

Bostadsrätt skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Akut ersättning upp till 50. Hjälp att återställa ditt hem​. Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här.


Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Vid en skilsmässa ska det som återstår av makarnas giftorättsgods efter att avdrag har gjorts för att skulder ska täckas, läggas samman och delas lika mellan makarna, se ÄktB kap. Din make kan därmed ha rätt till hälften av värdet av din bostadsrätt i sådant fall.

Bodelning bostadsrätt – Bodelning av bostadsrätt görs ofta under bestående äktenskap eller i samband med en skilsmässa. Väljer ni att bo i bostadsrätten kommer den att räknas som er gemensamma bostad enligt ÄktB kap. Vem som sedan, vid en eventuell skilsmässa , har bäst rätt till bostadsrätten blir en bedömningsfråga.


Det här gäller vid skilsmässa. Det finns en hel del praktiska och juridiska frågor som kan uppstå i samband med en skilsmässa. Ofta kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga och var man ska börja. Här reder vi ut vad som gäller. Jag bor kvar i huset med vår son.


Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan. Bodelningen är nästan klar, jag håller på att skriva över hela huset på mitt namn och att ta över vårt gemensamma lån på huset. Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. Efter en skilsmässa , d. En bodelning kan även göras under själva skilsmässan. En skilsmässa kan ta lång ti det kan vara så att makarna har barn under år och därför måste ha en betänketid på månader.


Vid en skilsmässa görs normalt bodelningen först när äktenskapet är upplöst, men om någon av parterna begär det ska bodelningen utföras genast. Det är inte ovanligt att bodelningen görs under den så kallade betänketiden som ingår i en skilsmässa.

Om ni gör en bodelning för att ni ska skiljas ska ni först lämna in en ansökan om skilsmässa till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ni först skicka in en anmälan till Skatteverket. Bodelning kan göras under pågående skilsmässa eller efter en skilsmässa. Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal. Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen.


Vad du som äger bostadsrätten betalar till föreningen och vad du har för lånekostnader har ingen betydelse vid en prövning enligt jordabalkens regler. Det är i stället lägenhetens bruksvärde som är utgångspunkten för vad som är skälig hyra. Ett bodelningsavtal är också nödvändigt för att någon av makarna ska kunna ansöka om lagfart för en fastighet respektive få en bostadsrätt överförd på sig. Ombildning av hyresrätt den ena sambon innehade från början, innebär att bostadsrätten inte blir samboegendom enligt rättsdoktrin, även om båda står för den. Bostadsrätten kan inte bodelas enligt sambolagen.


Det går bra att du äger hela bostadsrätten , dvs 1. Vi skilsmässa kan det alltid bli problem, eftersom din man kommer ha viss rättighet i bostaden, även om det är du som är ensam ägare. Se upp med vinstuppskov vid skilsmässa. Den som övertar en bostad vid bodelning i samband med skilsmässa tar även över ett vinstuppskov som är knutet till bostaden.


Enligt kammarrätten gäller det även om något sådant uppskov inte fanns vid bodelningstidpunkten. Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Att köpa en bostadsrätt kallas att ta över en bostadsrätt , en s. De flesta lägenheter utannonseras i dagspressen under lediga lägenheter eller i mäklarnas annonser.


Normalt vinner en dom om skilsmässa laga kraft tre veckor efter det att tingsrätten meddelat beslutet om skilsmässa mellan makarna. Emellertid är det möjligt för en make att begära bodelning så snart ansökan om skilsmässa tagits emot av tingsrätten. Om så sker ska makarna omgående göra en bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg