fredag 3 augusti 2018

När kan man testa sig för hiv

Det vill säga 6-veckor efter att du kan ha exponerats för hiv. Hivtesten kan dock detektera hiv innan rekommenderad uppföljningsti så det går bra testa sig tidigare med. Har du gjort ett test efter veckor kan det vara bra att göra ett nytt test efter 4-veckor för att vara helt säker.


Här kan du hivtesta dig. Om det visar sig att du har hiv är du skyldig att lämna uppgifter om sexuella partners för smittspårning. Man behöver inte berätta för vården varför man vill testa sig och man får vara anonym vid testningen om man vill.

Det enda sättet at ta reda på om man bär på hiv eller någon könssjukdom är genom att gå och testa sig. Om man testar positivt för något kan man få behandling, vilket är bra både för en själv och för de man ligger med. Testning går till på olika sätt beroende på vem man är och hur man har haft sex.


Var kan jag testa mig för hiv ? Jag har hört att man testas automatiskt när man ger blo är det sant? Vilka andra alternativ finns det om man vill testa sig för hiv ? Hur länge måste man vänta efter samlag innan man kan testa sig ? Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra. Testa dig för klamydia och HIV.

Hos oss kan du testa dig för klamydia och HIV. Du kan boka tid för provtagning eller komma förbi på drop-in när det passar dig. På mottagningen får du lämna ett urinprov och ett vaginalprov. Svaret kommer efter en vecka. Du kan testa dig för klamydia på alla våra mottagningar.


När immunförsvaret inte längre kan stå emot vanliga infektioner som till exempel förkylning och influensa kan man bli svårt sjuk av dem. När man blir väldigt sjuk till följd av att immunförsvaret är nerbrutet av hiv kallas det för aids och om man inte får hjälp är det en dödlig sjukdom. Så hiv - testar du dig. FAKTA Finns det en risk för att du har hiv ska du testa dig.


Det kan du göra gratis på exempelvis en vanlig vårdcentral. Vid ett hiv -test tar man ett blodprov. Det finns även hemtester för hiv , inget av dessa är dock godkända i Sverige. Om man nyligen varit utsatt för särskild stor risk att bli smittad eller har symtom som vid en primär hiv -infektion erbjuds man att testa sig både för antikroppar och för själva viruset, hiv -antigen, då man i vissa fall kan inleda en behandling tidigt i hiv -infektionen. Sverige kräver inte hiv -test vid inresa och uppehåll.


Ofta får asylsökande erbjudande om att testa sig för hiv när de kommer till landet. En hiv -positiv asylsökande jämställs med andra som söker uppehållstillstånd. Alla som uppehåller sig inom Sveriges gränser har rätt till läkemedelsbehandling om de är sjuka.


Det kan kännas jobbigt att få besked om att man har hepatit C. Det kan vara bra att ta med en närstående när du ska få svar på blodprovet, om du tror att det kan hjälpa dig.

Det är viktigt att du berättar för vårdpersonalen om du tycker att det känns svårt. Då kan du få hjälp och stöd. När du känner till din status kan du fatta beslut efter detta och hålla dig till de säkrare sex-metoder som passar dig bäst. Dels för att skydda dig, dels för att skydda personerna du har sex med.


När du har bestämt dig för att du vill gå och testa dig för hiv och STI kan det vara bra att veta var du kan göra det. Om testet visar att jag har hiv ? Om du testar positivt, dvs. Vi kan hjälpa dig att komma till en vårdmottagning snabbt för att göra ett uppföljande, konfirmerande, test (detta görs alltid när någon testar positivt).


Du får höra vad andra tänker och varför de tycker att det är viktigt att testa sig. TYp när man ändå testar för typ klamydia? HIV -virus behöver andra celler för att föröka sig , och CDceller är just sådana celler som angrips.


När en person varit HIV -infekterad en längre tid brukar CD4-cellerna minska i antal, vilket är ett tecken på att immunförsvaret har försvagats av infektionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg