tisdag 7 augusti 2018

Kärlek kemi

Krönika: Ulf Ellervik, professor i organisk kemi , Lunds universitet. Snart är alla tankar som bortblåsta och hjärnan känns nollställd. Kärlekens kemi och dess ingredienser. Du kanske tror att man bara kan förklara varför vi blir förälskade genom en neurokemisk lins.


Eller kanske att attraktion är resultatet av en formell vars variabler går i linje med kärlekens kemi och de neurotransmittorer som är involverade i processen.

De flesta associerar kärlek med pirr och fjärilar i magen. Men varför känner vi så här? Vi frågade Ulf Ellervik som är professor i kemi varför känslor känns i magen. För att kunna förstå förälskelse måste man ta en närmare titt på vårt belöningssystem i hjärnan, förklarar Ulf Ellervik. Vi lyfter upp våra största frågor på scenen och forskarna inkluderar publiken i sina undersökningar.


Vi kommer även till Ljungby och Karlshamn! Några tips om hur barn lär sig naturvetenskap och om det naturvetenskapliga arbetssättet.

Information om på vilket sätt respektive lektion kopplar till centralt innehåll kemi årskurs 4-respektive centralt innehåll i naturorienterade ämnen årskurs 1-3. Trodde du att kärleken sitter i hjärtat? Egentligen är det små söta hjärnor vi borde rita på våra kärleksbrev.


Många nykära tänker på sin kärlek procent av sin vakna tid. Forskarna tror att det hänger ihop med låga serotoninnivåer, som även personer med tvångssyndrom har. Det vi kallar för kärlek kan delas in i tre stadier.


Om vi har tur är det samma person i alla tre stadierna, men så behöver det faktiskt. Förälskelsens berusande kemi. Ljuva vår, ljuva kärlek. I dag vet forskarna exakt vad det är som händer i våra hjärnor när vi försvinner in i omtumlande förälskelse.


Biologiskt kan känslan liknas vid ett narkotikarus, så stark är den. Och lika underbar som besvarad kärlek är, lika ont gör ett svek. Igenkänningsfaktorn ger oss en positiv känsla av den obekanta personen, och dessa känslor kan då misstas som ” kärlek ” till en helt främmande människa.


Men hur förklarar forskare egentligen det här med kärlek ? Mer specifikt, det är mängder med kemiska substanser som spelar spel med vår hjärna.

Mycket av det vi kallar kärlek är utifrån ett behavioristiskt synsätt respondent och operant inlärda beteenden. Sådan inlärning kan ske på flera olika sätt och sker i det naturliga fallet implicit. Vad sägs om en puff hormonspray i näsan för att våga bli kär på nytt? Eller några extra puffar för att upprätthålla en relation.


Visserligen har smörkärnande varit en minitrend bland matbloggare och matnördar senaste åren, men frågan är varför det inte blir en folkrörelse. Om du vill behålla drömmen om den romantiska kärleken så sluta läs här. Men är du nyfiken på hur din hjärna styr dina känslor så följ med till Institutionen för Neurokemi på Stockholms Universitet och hälsa på Anna-Lena Ström, forskaren som inte bara är expert på ovanliga sjukdomar utan dessutom satt sig in i kärlekens kemi.


Söndag oktober 14:– 15:Dick Harrison är Sveriges historiker nummer ett med en av landets vassaste pennor. Och det beror delvis på enkel statistik, förklarar Bengt Nordén, professor i fysikalisk kemi vid Chalmers i Göteborg: – Kvinnor har ett visst antal ägg, då gäller det att välja en optimal make. Men det handlar också om antikroppsskyd man väljer någon som har ett annat system än det egna. Hjärnans reaktioner har samtidigt följts med hjälp av magnetkameror. Man har kunnat se att aktiviteten ökar i vissa delar av hjärnan samtidigt som den minskar i andra.


Det hävdar Larry Young, forskaren som vigt sin tid åt den. En utredande text om kärlekens kemi. Vad som händer i kroppen vid kärlek förklaras här med hjälp av begreppen signalsubstanser och receptorer.


Två artiklar om ämnet har använts som källor och dessa utreds och ställs mot varandra. Texten avslutas med en kort diskussion om etik och moral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg