onsdag 22 augusti 2018

Skilsmässa rättigheter

Skilsmässa rättigheter

Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA. Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas.


Det kan vara svårt att veta hur man ska göra eller var man ska börja, om man aldrig har gjort det förr. En separation eller skilsmässa kan vara svår för alla inblandade. Skilsmässa eller separation när man har barn. Som föräldrar är det viktigt att försöka samarbeta kring barnen och ge dem stöd.


Oavsett om du själv börjat fundera på skilsmässa eller är den som blir lämnad kan det vara bra att ta kontakt med en familjerättsjurist för att få koll på hur det går till och vilka rättigheter och skyldigheter du och den andra parten har. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar frågan som att du vill veta vad du har för rättigheter i er skilsmässa , specifikt ifråga om de pengar din man spenderat och din rätt till insyn i hans transaktioner.


Skilsmässa rättigheter

Din fråga aktualiserar reglerna i äktenskapsbalken (ÄktB). Var noga med att inte använda ditt barn som samtalspartner om din sorg och smärta kring detta, om hur illa du tycker att barnets pappa eller mamma har betett sig mot dig, även om du kan ha rätt i vad du tycker. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar. Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn.


Därför ger vi dig nu möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt snabbt få tillgång till psykologisk behandling direkt från ditt vardagsrum. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa. En skilsmässa är ofta komplicera både psykiskt och juridiskt.


Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa. För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas. Vid en skilsmässa får makar som tidigare bodelat under äktenskapet bodela en gång till om inte all egendom är enskild genom äktenskapsförord. Bodelning görs också då den ena av makarna avlidit, om inte all egendom är enskild. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Detta innebär bl a att makarnas försörjningsplikt upphör och att makarna i samband med skilsmässan måste dela upp den egendom som någon av dem äger och som är giftorättsgods. Immateriella rättigheter , det som på lagspråk kallas IPR, avser sådant man inte kan ta på, som mjukvara, dokumentation och processer. Enligt den juridiska grundregel som styr dessa rättigheter i Norden är det leverantören som äger allt som inte finns inskrivet i avtalet. Om skilsmässa stadgas i äktenskapslagen.


Att ansöka om skilsmässa. Du kan ansöka om skilsmässa ensam även om din maka eller make inte vill skiljas. Man ansöker om skilsmässa i tingsrätten.


Domstolen undersöker inte varför man ansöker om skilsmässa. Pensionsrättigheter består av allmän pension, tjänstepension, privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande. Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet.


Skilsmässa rättigheter

Efter en skilsmässa ska varje person själv ta ansvar för sig själv och sina pengar. Bodelning kan göras under pågående skilsmässa eller efter en skilsmässa. Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal. Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen. Boka tid hos jurist om ni är osäkra på hur ni ska gå till väga.


Skaffa ekonomisk överblick. Lista tillgångar och skulder. Om barnen bor hemma och är under år får ni också alltid minst ett halvårs betänketid.


Ger ni inget besked till tingsrätten inom ett år avskrivs ärendet och det blir ingen skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg