tisdag 2 juni 2015

Emotionellt fokuserad parterapi

Vad är kärlek och vad får par att behandla varandra ömt, skyddande och omtänksamt i varandras närvaro. En parterapi utifrån emotionellt fokuserad terapi tar vanligtvis till gånger. Den ser känslor som centralt viktiga i upplevelsen av självet, både som adaptivt och maladaptivt fungerande, och i terapeutisk förändring. Min verksamhet är helt inriktad på emotionellt fokuserad terapi (EFT). EMOTIONELLT FOKUSERAD TERAPI FÖR PAR – METODEN EFT är en evidensbasera systematiserad och manualiserad korttidsterapi utvecklad av Dr Sue Johnson i Kanada.


Metoden har som mål att genom terapeutens relationsskapande, förhållningssätt och interventioner, minska stress och ångest i den vuxna kärleksrelationen. Jag erbjuder evidensbaserad emotionell fokuserad parterapi (EFT) och psykoterapi centralt i Stockholm. Välkommen att kontakta mig om du har frågor eller vill boka. Hur har man haft det som barn, vilka mönster har man tagit med sig in i sin vuxenrelation? I terapin är målet att öka förståelsen för varandras behov och känslor.


Det är en evidensbaserad (vetenskapligt bevisad) metod för parterapi , vilket innebär att den har en tydlig struktur och har utvärderats vid ett flertal tillfällen. Tillsammans arbetar vi för att identifiera negativa mönster i relationen av konflikt och distans och arbetar sedan mot att öka närhet, förståelse och tillit i relationen. Minst ett inspelat band på ditt EFT – arbete på minst och max min. Du ska ha valt ut ett avsnitt du vill visa och ha med dig en frågeställning, eller något som du vill fokusera på i ditt filmklipp. Jenny Ahlner arbetar med parterapi utifrån EFT, emotionellt fokuserad parterapi , en metod som har starkt vetenskapligt stöd.


Fokus ligger först på att få syn på och förstå det känslomässiga mönstret som lett till att paret hamnat i en låsning, och sedan hitta de djupare känslomässiga behoven som finns bakom låsningen. Andra former och inriktningar av parterapi är bl. EFT), integrativ beteendeterapi för par (IBCT), och kognitiv beteendeterapi för par.


EFT fokuserar på förståelse av varandras känslor och att förstärka en ”vi-känsla”. Fokus ligger framför allt på de emotionella band som finns mellan individerna i par eller familjerelationerna. Den vanligaste formen av parterapi idag kallas för emotionellt fokuserad parterapi (ETP). Denna terapi kan inte användas om det finns våld eller missbruk i relationen.


Jag har arbetat med parterapi i över tio år i England (där jag tog min Master of Arts i Relationship Therapy) och i Stockholm. Att hitta samtalsterapeuter som erbjuder emotionellt fokuserad parterapi , EFT, är inte alltid snabbt gjort. Det finns dock en handfull terapeuter som arbetar med denna teknik.


Att boka tid kan göras via hemsidan. Det kan skapa negativa kommunikationsmönster och mindre glädje i relationen. Ibland kan bara några parsamtal göra stor skillna men ibland behövs en längre kontakt. Jag arbetar med parterapi utifrån EFT, emotionellt fokuserad parterapi. Här kommer emotionellt fokuserad parterapi med svaren.


Det är en form av parterapi som har mycket goda resultat för att få paret att hitta tillbaka till kärleken och hjälpa dem att bygga upp tillit och trygghet med varandra. Men det stora problemet är att det är få som bedriver emotionellt fokuserad parterapi i vårt land än så länge. Den typen av parterapi som kallas för emotionellt fokuserad parterapi (ETP) är den vanligaste formen av parterapi i dag. Parterapi – emotionellt fokuserad. Om det finns våld eller missbruk i relationen så rekommenderas dock inte denna typ av terapi.


Boka Familjerådgivning. Jag har avtal med Huddinge, Nacka, Täby, Sollentuna, Haninge och Solna kommun. I emotionellt fokuserad parterapi (EFT) ligger fokus på samspel och hur båda bidrar till detta samspel.


Det är hur de hamnar i destruktiva mönster som är i fokus, inte vem som har rätt eller fel. Paren får hjälp att bryta sina mönster och stöd att skapa trygghet och tillit i sin relation. Dock rekommenderas inte denna typ av parterapi om det förekommer våld i relationen eller om missbruk av exempelvis alkohol finns med. Av par i kris får – procent en avsevärt bättre relation. Metoden är strukturerad och vi arbetar samtidigt känslomässigt på djupet.


Birgitta Örjes Svensson är socionom, familjeterapeut och legitimerad psykoterapeut med psykodynamisk inriktning. Hon har tidigare arbetat som familjerådgivare och har vidareutbildning i sexologi och emotionell fokuserad parterapi (EFT). Birgitta har även mångårig erfarenhet från ungdomsmottagning samt mödravård och gynekologisk mottagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg