onsdag 3 juni 2015

Prestationsångest i skolan

Få bort prestationsångest med ljudbok. Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen!


De kan ofta ge bra tips och råd kring hur man ska göra och tänka för att hantera sin prestationsångest. Om man behöver mer stöd än skolan och ungdomsmottagningen, UMO, kan ge kan man som ung själv vända sig till BUP. De som kommer till BUP har ofta andra psykiska problem och svårigheter i kombination med prestationsångesten.

Och prestationshetsen väcks ofta redan under skolåren. Louise Roslun 2 pluggar sista terminen på juristprogrammet och har så länge hon kan minnas jagat efter att prestera på alla plan i sitt liv – inte minst i skolan. Här delar hon med sig av sina tips till andra studenter som känner pluggstress. Skolan som arbetsmiljö: Barnet kan ha blivit mobbat i skolan utan att någon har upptäckt det.


Barnet kanske inte har fått rätt förutsättningar att samarbeta med andra. Under skolgången uppkommer olika prestationskrävande situationer som ger upphov till prestationsångest. Trycket är hårt på att tidigt fatta livsavgörande beslut och många unga har ångest inför framtidsval som de inte kan överblicka. Frånvaro från skolan är en signal om att allt inte står rätt till och ska alltid tas på allvar.


Ta alltid kontakt med din skola eller annan vuxen som du känner förtroende för om det känns jobbigt att gå till skolan.

Du beskriver det som brukar benämnas prestationsångest , och som är en rädsla för att misslyckas. Kärnan i upplevelsen är en rädsla, närmast skräck, för att bli granskad och inte duga, eller att bli avslöjad och förödmjukad. Moraliskt värde: De regler som gäller i skolan ska vara kända av alla liksom vilka konsekvenserna blir om man bryter mot dem.


Prestationsångest är en känsla, och har inte med en persons faktiska prestationsförmåga att göra. Samma regler ska gälla för alla om än i enlighet med deras förmåga. Skolan ansvarar för att erbjuda det stöd som behövs för att göra skolarbetet lättare för den som är elev. Det är också viktigt att verkligen lyssna.


Det kan till exempel vara att man får sitta mer avskärmat eller i mindre grupper eller att man får hjälp av en specialpedagog. Skolan kan också hjälpa till med vidare kontakter om man behöver mer specialiserad vård. Jag behöver vara en perfekt son, dotter, syster, vän.


Jag måste prestera på topp i skolan för annars vet jag inte vem jag är. Jag identifierar mig med min idrott. Sociala medier ger mig prestationsångest.


Allt fler skolor runt om i Sverige tar emot nyanlända elever. Forskningen om deras utbildningsvillkor och hur skolan bäst möter dessa elever har dock varit sparsam, i synnerhet den forskning som tar utgångspunkt i ett elevperspektiv. Men ibland händer det att ens prestationsångest kommer i vägen, till och med för yngre elever. Tycker man det är jobbigt att redovisa inför grupp kan man istället försöka hitta andra vägar.


Ungdomar med utländska föräldrar som är arbetslösa får inte samma möjligheter som de med högutbildade föräldrar vilket också kan påverka ungdomarnas presterande i skolan.

Jag tror att om lärarna började fokusera mer på att motivera elever istället för att lägga elevernas fokus på betygen skulle det underlätta mycket i skolan. Skolan ska vara rolig och lustfyll säger hon. Jag tycker inte skolan behöver hetsa kring betyg eftersom många blir nervösa. Om vi inte själva lider av det, så känner vi någon som gör det - och skolan kan definitivt vara en allvarlig faktor när det handlar om att öka pressen på unga.


Bör elever som lider av prestationsångest få mer tid på sig för att avsluta skoluppgifter? Säg saker som ”jag kan göra det här” eller ”jag vet att jag är redo” istället för att låta rädslans röst krypa in. Att vara sitt egna fan är ett stort steg mot att minska scenskräck. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.


Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla. Läroplan för grundskolan sid 8.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg