tisdag 2 juni 2015

Ansöka ensam vårdnad

Ansöka ensam vårdnad

God man och förvaltare. Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har rätt att fatta alla beslut rörande barnet, till exempel var det ska bo och var det ska gå i skola, frågor om sjuk- och hälsovård mm. Ansöka om ensam vårdnad. Det vanligaste är att föräldrar har gemensam vårdnad , vilket betyder att de måste fatta gemensamma beslut. När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet.


Att ansöka om ensam vårdnad kan även fungera som en sista utväg om den ena föräldern helt brister i sitt ansvar eller när kommunikationen inte längre fungerar mellan föräldrarna. Dock är det viktigt att tänka på att det alltid är barnens intressen som ska vara i fokus när man diskuterar vårdnad och umgänge. Detta är kan vara ett gemensamt beslut som tas i och med skilsmässan eller efteråt, till exempel om någon av föräldrarna flyttar långt bort. Det kan också vara en av föräldrarna som önskar ensam vårdnad på olika grunder. Hur man ansöker om ensam vårdnad är lite olika, beroende på vilken av ovanstående situationer det gäller.


Om båda föräldrarna yrkar ensam vårdnad för egen del måste tingsrätten bestämma att en av dem ska få ensam vårdnad. Om någon av föräldrarna yrkar att tingsrätten ska döma på så sätt att den gemensamma vårdnaden ska bestå kan tingsrätten döma till gemensam vårdnad mot den andras vilja. Det finns inte några särskilda formulär eller blanketter för ensam vårdnad som en förälder måste fylla i för att ansöka om ensam vårdnad. Som framgått finns det två möjligheter att få ensam vårdnad – genom avtal vilket måste godkännas av socialnämnden eller genom dom från domstol.


På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Du kan ansöka om ensam vårdnad hos tingsrätten. Detta innebär att du själv har rätt att bestämma i juridiska frågor utan den andra förälderns medgivande.


Trots ensam vårdnad har båda föräldrarna rätt till umgänge med barnet. Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet. Ibland är det dock inte förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar. Den gemensamma vårdnaden kan upplösas på två grunder.


Ansöka ensam vårdnad

Vårdnadstvist – att ansöka om ensam vårdnad. Den första grunden är samarbetssvårigheter. Därför krävs det att du biträds av en advokat specialiserad på familjerätt som kan ge dig kvalificerad juridisk rådgivning. Vad innebär ensam vårdnad ? När föräldrarna inte kommer att fortsätta bo tillsammans måste det klargöras om man ska gemensam vårdnad om de gemensamma barnen. När det av olika anledningar inte fungerar kan du ansöka om ensam vårdnad , eller juridisk vårdnad som det också kallas.


Då är det i regel bättre att ansöka om ensam vårdnad för att slippa problem, konflikter och att barnen utsätts för trauman. Om du tror att det finns risk för att den andra vårdnadshavaren för barnen utomlands mot din eller barnens vilja kan det också utgöra skäl till att ansöka om ensam vårdnad. Innan jag redogör för hur man går tillväga för att ansöka om ensam vårdnad så vill jag uppmärksamma dig på möjligheten till samarbetssamtal med den andra föräldern, anordnat av kommunen, för att försöka nå enighet i frågor om vårdnad , boende och umgänge (kap. § föräldrabalken (FB)). Hur går man då till väga om man vill ha ensam vårdnad om ett eller flera barn och det hela går hela vägen till rätten?


Ansöka ensam vårdnad

Först och främst måste du som förälder ansöka om ensam vårdnad. På Skatteverkets hemsida finns alla nödvändiga blanketter för detta ändamål. Se till att du skriver ut rätt blankett för ansökan.


Avtala om ensam vårdnad 5. Vårdnaden kan ändras från ensam till gemensam eller tvärtom genom att föräldrar avtalar om detta på familjerätten eller ansöker till tingsrätten, om de är överens. Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg